Wednesday, April 2, 2008

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΖΙΛ ΝΤΑΣΕΝ

Το τελευταίο αντίο είπαν στον μεγάλο Ζιλ Ντασέν, στον άνθρωπο που αγάπησε τόσο την Ελλάδα ώστε να την κάνει πατρίδα του, συγγενείς και φίλοι, δεκάδες εκπρόσωποι από τον πολιτικό χώρο, ηθοποιοί και άνθρωποι του ευρύτερου χώρου του πνεύματος και της τέχνης.

Όλοι τους συγκεντρώθηκαν στην ιερά συναγωγή στον Ισραηλίτικο τομέα του Γ' Νεκροταφείου περίπου στις 3.00 το μεσημέρι, όπου εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές. Εκεί ήταν και οι δύο κόρες και τα τρία εγγόνια του που είχαν συνεχώς στην αγκαλιά τους την ηλικιωμένη οικονόμο του Ζιλ Ντασέν. Η σεμνότητα με την οποία διεξήχθη η τελετή ήταν χαρακτηριστική, όπως ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στο εσωτερικό του μικρού ναού στις κάμερες και τους δημοσιογράφους. Αμέσως μετά την εξόδιο ακολουθία, η σορός του Ζιλ Ντασέν μεταφέρθηκε στο Α' Νεκροταφείο όπου και έγινε ο ενταφιασμός, για να αναπαυτεί δίπλα στην αγαπημένη του Μελίνα όπως ακριβώς ήταν η επιθυμία του.

"Έφυγε ένας Έλληνας, ένας οικουμενικός Έλληνας ο οποίος στη ζωή του αγωνίστηκε, ένας μεγάλος ουμανιστής. Πάλεψε μέσα από την τέχνη του για αξίες, πάλεψε για την Ελλάδα που ερωτεύθηκε, για τη Μελίνα που ερωτεύθηκε, για την Ελλάδα που υιοθέτησε και την Ελλάδα που τον υιοθέτησε. Πάλεψε για τις μεγάλες αξίες της χώρας μας, για την ελευθερία, τη δημοκρατία, για τον πολιτισμό και για την επιστροφή των μαρμάρων μέχρι τις τελευταίες του μέρες" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ενώ συμπλήρωσε πως "για όλους μας ήταν ένας μεγάλος φίλος, ένα φωτεινό αστέρι. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να μας φωτίζει".

"Η θλίψη που νιώθουμε ίσως ισοφαρίζεται τελικώς αν σκεφτούμε ότι θα είναι χαρούμενος που συνάντησε την αγαπημένη του", είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε πως "πέρα από το γεγονός ότι ήταν μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας και ένας διάσημος σκηνοθέτης, ο Ζιλ Ντασέν ήταν ο δικός μας άνθρωπος". [ΑΠΕ]

No comments: