Friday, February 22, 2008

Αναψυκτήριο πάνω στην Ακρόπολη;

«Το «Καφέ Παρθενών» θα ευτελίσει τον Ιερό Βράχο»

Άλλο ένα σύμπτωμα της ψυχοπαθαλογίας της νεο-δημοκρατικής κυβέρνησης που έρχεται στην επιφάνεια, αλλά δεν με ξαφνιάζει, είναι η σχέση της με τον πολιτισμό. Είναι μια σχέση από δεύτερο χέρι, μια σχέση επίπλαστη, ψεύτικη, υποκριτική, μιμητική της μόδας. Όμως η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να φτιάξει αναψυκτήριο στο παλιό κτίσμα όπου ήταν το μουσείο της Ακρόπολης, πάνω στο Βράχο, με τρομάζει!
Προφανώς οι άνθρωποι βλέπουν ένα ισοπεδωμένο τοπίο, κάτι παλιόπετρες, κάποιες κολόνες παραπέρα και διάφορα μάρμαρα εδώ κι εκεί. Όταν ανεβαίνουν επάνω στο Βράχο για να δουν την τσιμεντοχτισμένη Αθήνα, ασυνήθιστοι από περπάτημα, θα θέλουν να ξαποστάσουν, να πάρουν μια ανάσα, να πιουν το παγωμένο φραπέ τους κι ό,τι άλλο μάθανε στα 4-5 χρόνια που κατέχουν την εξουσία...
Αναψυκτήριο πάνω στην Ακρόπολη; Μα είναι καλά οι άνθρωποι; Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους - ποιου κέρδους; Πέρασαν τόσοι και τόσοι βάρβαροι κι αυτό δεν πέρασε από το μυαλό τους. Αλλά ο κύριος Λιάπης, αν το κάνει το αναψυκτήριο, για ποιο λόγο θα θέλει να υπερηφανευτεί αργότερα; Ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού η ελληνική ιδέα που συμπυκνώνεται σ' αυτά τα πολιτισμικά στοιχεία που κληρονομήσαμε, έχει διαβληθεί επικίνδυνα από τη συζυγία της με τον καπιταλισμό; Όπου καπιταλισμός σημαίνει κέρδος! Το υπουργείο Πολιτισμού κατάντησε ένα μεταπρατικό υπουργείο.
Διάβασα στο "Έθνος" το ρεπορτάζ της Αγγελικής Κώττη ότι ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Γεώργιος Κορρές είπε σχετικά: «Δεν αποτελεί πρόοδο κάτι τέτοιο! Αντίθετα, στον χώρο του παλαιού μουσείου μπορεί να γίνει κάτι το ουσιαστικό, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς μουσείων: να γίνουν μείζονες αναπαραστάσεις για τα μνημεία της Ακρόπολης». Επίσης, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, συμφωνεί με σκέψεις του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, που έχουν δημοσιοποιηθεί, περί του ότι στο παλαιό μουσείο είναι δυνατόν να γίνει έκθεση μονάχα για την ιστορία του Ιερού Βράχου.
Αυτά, προς το παρόν.


1 comment:

monahikoslikos said...

Αν κάτι μπορεί να "δέσει" αρμονικά με το τοπίο και τις παραδόσεις είναι το σουβλατζίδικο, ανοικτό με σχάρα και κάρβουνο.
Έτσι θα εξασφάλιζαν και οι θεοί του Ολύμπου την τσίκνα που τους έχει λείψει.
Μεγάλε Λιάπη σε βλέπω με δίσκο να διαλαλείς το εμπόρευμα του αναψυκτηρίου στα εγκαίνια.
Σάμαλι, κώκ, πάστες, ...λεμονάδες, πορτοκαλάδες και μπυράλ.
Στραγάλι, φυστίκι, πασατέμπο. λιόσπορο...