Friday, February 22, 2008

Παίζοντας με βιβλία... κατευθείαν στη σελίδα 123!

Ο monahikoslikos πήρε μια ωραία ιδέα και θέλησε να τη μεταφυτεύσει και στους φίλους του. Καλώς έπραξε. Εγώ ανταποκρίθηκα και έγραψα το σημείωμα που ακολουθεί αλλά βλακωδώς το "άφησα" στο δικό του μπλογκ. Μου έκανε την παρατήρηση κι έτσι, το παίρνω από εκεί και το μεταφέρω εδώ. Είναι ωραία ιδέα. Δεν την ήξερα.
Κι αφού με βάζει κι εμένα στο παιχνίδι, ξεκινώ: Έχω το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη «Από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Τομές στην πλανητική πολιτική περί το 2000», εκδόσεις Θεμέλιο 1998. Αυτό που θα παραθέσω είναι από το κεφάλαιο «Η Ευρώπη στο κατώφλι του 21ου αιώνα: μια κοσμοϊστορική και γεωπολιτική θεώρηση». Πάμε, λοιπόν:
  1. «Εδώ καθοριστική είναι αποκλειστικά και μόνον η ποσότητα, και ο προσδιορισμός αυτής της ποσότητας είναι υπόθεση της κυρίαρχης πολιτικής κρίσης.
  2. Μια τέτοια κρίση δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον “ρατσισμό”, εδώ δηλαδή δεν γίνεται λόγος για το φυλετικό και πολιτισμικό ποιόν των μεταναστών – εφόσον μάλιστα τα ανομικά φαινόμενα θα εμφανίζονταν εξίσου ακόμα κι αν κανείς θεωρούσε τους μετανάστες ως φυλετικά και πολιτισμικά ισότιμους ή και ανώτερους.
  3. Η δημογραφία έχει ήδη ως ποσότητα τη λογική της και προκαλεί εντελώς ιδιαίτερες δράσεις και αντιδράσεις…»
Και νόημα ακέραιο να μη βγαίνει, εντούτοις υπάρχουν λέξεις-αφορμές για ευρύτερους προβληματισμούς. Χαίρω όμως διότι μου δίνεται η ευκαιρία να προβάλω ένα όνομα – «Παναγιώτης Κονδύλης» - που δυστυχώς έφυγε απρόσμενα στα πενήντα του χρόνια, μάλλον από μια ιατρική βλακεία.
Αφού, λοιπόν, μπήκα κι εγώ στο παιχνίδι, το συνεχίζω προσκαλώντας να μας δείξουν το βιβλίο που έχουν δίπλα τους οι Antoine, Αντώνης, Κώστας Λάμπος, Ιουστίνη Φραγκούλη, dyosmaraki.
Για το παιχνίδι και τους όρους του αντιγράφω από το monahikoliko που αντέγραψε από τη magica:
Η ιδέα του page 123 book meme έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό και ορίζει τα εξής
  • πιάνουμε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά μας αυτή τη στιγμή
  • το ανοίγουμε στη σελίδα 123 (αν είναι μικρό, παίρνουμε το επόμενο που είναι κοντά μας και έχει τουλάχιστον 123 σελίδες)
  • βρίσκουμε την πέμπτη πρόταση
  • αντιγράφουμε τις επόμενες τρεις, δηλαδή την έκτη, έβδομη και όγδοη
  • βρίσκουμε άλλους πέντε ατυχείς να τους πασάρουμε το παιχνίδι

2 comments:

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ said...

Αν και δεν γνωρίζω τους στόχους του σχεδιαστή του "παιγχνιδιού", συμμετέχω, ως επιλεγμένος συμπαίκτης του φίλου μου του Νίκου Λαγκαδινού. Λοιπόν δίπλα μου σε μια ντάνα δέκα περίπου βιβλίων, πάνω-πάνω βρίσκεται, μισοδιαβασμένο, το άρτι αποκτηθέν συλλογικό βιβλίο με τίτλο: "Το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ", που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, σε επιμέλεια του Χρήστου Η. Χαλαζιά.
Στις σελίδες 120-126 φιλοξενείται το κείμενο του Νόαμ Τσόμσκυ με τίτλο: "Το ισραηλινό λάμπι;". Στη σελίδα 123 οι ΄προτάσεις 5,6&7 έχουν ως εξής:

*"Η Βόρεια Αφρική 'τακτοποιήθηκε' με την επίσημη ανεξαρτησία της Αλγερίας.

Η Ινδονησία και η Μέση Ανατολή 'τακτοπιήθηκαν' με τη δολοφονική σφαγή του Σουχάρτο (1965) και την εκ μέρους του Ισραήλ συντριβή του αραβικού κοσμικού εθνικισμού (Νάσερ, 1967).

Στη Μάση Ανατολή η νίκη του Ισραήλ εγκαθίδρυσε τη στενή αμερικανοισραηλινή συμμαχία και επιβεβαίωσε την κρίση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το 1958, ότι το 'λογικό επακόλουθο' της αντίστασης στον 'ριζοσπαστικό εθνικισμό' (δηλαδή, τον κοσμικό εθνικισμό της ανεξαρτησίας) είναι η ύποστήριξη του Ισραήλ' ως αξιόπιστης αμερικανικής βάσης στην περιοχή (μαζί με την Τουρκία, η οποία ξεκίνησε στενές σχέσεις με το Ισραήλ την ίδια χρονιά)".

Ο Νόαμ Τσόμσκυ, διανοητής με παγκόσμια ακτινοβολία, διακρίνεται για την σκληρή κριτιή του στην εξωτερική πολιτική των ΕΠΑ. Δέχεται σκληρή κριτική, μέχρι διασυρμού, από τις εβραϊκές και φιλοισραηλινές οργανώσεις για την κριτική του στην πολιτική του Ισραήλ σε βάρος της Παλαιστίνης. Κριτκή δέχεται και από πολλούς διανοητές για την επιλεκτική κριτική που ασκεί, αλλά και για το ότι η κριτική του στέκεται στα επιφαινόμενα, δεν αναζητά τα αίτια της πολιτικής που κρίνει και δεν αγγίζει το "δια ταύτα".

Ο Τζαίημς Πέτρας, στον ίδιο τόμο γράφει¨"Η μακρά ιστορία που έχει ο Τσόμσκυ να αρνείται την ισχύ του φιλοισραηλινού λόμπι στη διαμόρεφωση της πολιτικής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή έφτασε στο απόγειό της όταν προσφάτως συνενώθηκε με τη σιωνιστική αμερικανική προπαγανδιστική μηχανή στην επίθεση εναντίον μελέτης που κατέκρινε το ισραηλινό λόμπι".

Αυτά και "ο νωών νοείτω", διαφορετικά ο α-νωών α-νοήτω.

Καλώ να μας παρουσιάσουν το
δικό τους κοντινότερο βιβλίο οι συνμπλόγκερς:

odissey
aristotelis
alzap
αγιοσ
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος

Νίκος Λαγκαδινός said...

Κώστα, αυτό θα το αναρτήσεις στο δικό σου μπλογκ και όχι στο δικό μου!
Επίσης, φρόντισε να ενημερώσεις και οτυς άλλους φίλους που προτείνεις ώστε να συνεχίσουν στο δικό τους μπλογκ κι εκείνοι...