Monday, February 25, 2008

«Στη δημοσιογραφία του κώλου προτιμούμε τη "λάσπη" της ανωνυμίας»!

«Στη δημοσιογραφία του κώλου προτιμούμε τη "λάσπη" της ανωνυμίας»! Το έγραψε κάποιος "ανώνυμος" ως "σχόλιο" στο "press-gr.blogspot.com" και κάτω από το κείμενο του δημοσιογράφου Ανδρέα Καψαμπέλη που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή τις περισσότερες από εκατό μηνύσεις και αγωγές, με τις οποίες διάφοροι θιγόμενοι (δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες κ.ά.) αξιώνουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, και που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Παρακολουθούσα το συγκεκριμένο blog, αλλά όχι σταθερά, γιατί λόγω και της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας και πείρας μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι σε θέση να κρίνω το επίπεδο τής -έστω "εναλλακτικής "- δημοσιογραφίας του. Σπανίως μάθαινα καινούργια πράγματα. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι πως χαιρόμουν αυτή την "ασύδοτη" δημοσιογραφική έκρηξη που εν πολλοίς και "ανωνύμως" μιλούσε με μια γλώσσα, την οποία η λεγόμενη "σοβαρή" δημοσιογραφία, η έντυπη και η ηλεκτρονική (εννοώ από τις τηλεοράσεις)... αποστρέφεται.
Ωστόσο, είδαμε κι ακούσαμε πολλές φορές να επικαλούνται "κάποια μπλογκ" για "ειδήσεις" που έγραφαν ή μετέδιδαν κατά καιρούς. Η ανωνυμία τούς βόλευε όλους. Επιπλέον διαπιστώσαμε ότι και στις εφημερίδες "αξιοποιούνταν" κάποιοι μπλογκίστες ή διαμορφώνοντας στήλες με υλικό από τα μπλογκ. Τώρα, πώς έφτασαν τα πράγματα, ένα μπλογκ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο, να κατηγορείται (δηλαδή ο διαχειριστής του) ότι αποτελούσε ορμητήριο για "εκβιασμούς" είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να ερμηνεύσω.
  • Είναι απορίας άξιον πώς έφτασαν οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν με δικαστική συνδρομή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εδρεύει η εταιρεία Google, λογισμικό και server της οποίας χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε ανοίγει διαδικτυακό ημερολόγιο στο «blogspot.com»! Τα στοιχεία αυτού ή αυτών που διαθέτουν δικαιώματα διαχειριστή στο «press-gr.blogspot.com» ήρθαν από την Google, κι έτσι έγινε η "επιδρομή" στο γραφείο και το σπίτι του δημοσιογράφου Καψαμπέλη.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος δημοσιογράφος -και ο Α. Καψαμπέλης, τον οποίον δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά από τα κείμενά του- ασκεί δημοσιογραφία για να εκβιάσει κάποιους για οποιονδήποτε λόγο. Τότε δεν θα είναι δημοσιογράφος ή απλώς θα έχει "ποδοπατήσει" τη συνείδησή του, ασκώντας διατεταγμένη δημοσιογραφία για το συμφέρον κάποιου τρίτου είτε επιχειρηματία είτε πολιτικού είτε οποιουδήποτε άλλου. Βέβαια, εάν αρχίσω να κάνω ανάλυση των στοιχείων που συνθέτουν το σημερινό δημοσιογραφικό κατεστημένο και δυστυχώς "κατεστημένο" εννοείται εκείνο που φαίνεται κυρίως στην τηλεόραση, τότε θα ήμουν υποχρεωμένος να μιλήσω με τα χειρότερα λόγια.
  • Υπάρχει, δυστυχώς, ο ολοκληρωτισμός της τηλεοπτικής οθόνης και σ' αυτόν τον ολοκληρωτισμό είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιταχθεί ο οιοσδήποτε. Ο ολοκληρωτισμός αυτής της συγκεκριμένης ελληνικής τηλεόρασης, με όλο αυτό το σκουπιδαριό, βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας, στα σπίτια εκατομμυρίων πολιτών και λερώνει τα μάτια μας, την καθημερινότητά μας, μπερδεύει το μυαλό μας, ποδηγετεί τη σκέψη μας, καθορίζει τις αποφάσεις μας, δημιουργεί πρόβατα έτσι όπως θέλει τους πολίτες η κάθε εξουσία.
Η τεχνολογία μπορεί να στηρίζει εκείνους που διαχειρίζονται τους μηχανισμούς τής κάθε εξουσίας, αλλά θριαμβεύει, ανοίγοντας νέα ενδεχόμενα στην πληροφόρηση του πολίτη. Η εξουσία του "ανώνυμου" blogger είναι μια εξουσία που δεν γίνεται πια να ελεγχθεί! Μήπως έχει δίκιο ο ανώνυμος blogger που έγραψε ότι «στη δημοσιογραφία του κώλου προτιμούμε τη "λάσπη" της ανωνυμίας»; Κι όταν λέμε "λάσπη", εννοούμε με όλα τα λάθη και τις ανορθρογραφίες της, τις αναπόδεικτες κάποιες φορές υποψίες της...


2 comments:

monahikoslikos said...

Η δημοσιογραφία έχει πεθάνει από χρόνια κι αυτό που σου βρωμάει είναι το άταφο κουφάρι της που το περιφέρουν από κανάλι σε κανάλι διπλωμένο με απομιμήσεις παλαιών εφημερίδων.

ERMIS said...

Πως να συμφωνήσω απλά αφού επαυξάνω.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ BLOG. Είναι τα μόνα που βρωμάνε όπως βρωμάμε και εμείς που γάφουμε σε αυτά. Δεν σέρνουν και δεν φέρνουν τίποτα από πουθενά. Στα blog είμαστε ΕΜΕΙΣ.