Sunday, February 24, 2008

Κύριε Σωμερίτη, δεν ακούτε μια βουή;

Μερικές φορές θα έλεγα ότι συμφωνώ με όσα γράφει ο κ. Ριχάρδος Σωμερίτης. Τις περισσότερες όμως ΔΙΑΦΩΝΩ και είναι δικαίωμά μου. Έτσι, λοιπόν, διάβασα και το σημερινό άρθρο του στο "Βήμα". Και γράφει:
Ο κ. Νίμιτς ασχολείται με το θέμα του «ονόματος» διότι το ζητήσαμε, όπως ζητάμε μόνιμα και τη διεθνή παρέμβαση στο Κυπριακό. Τα ζητάμε αυτά διότι δεν καταφέρνουμε να τα βρούμε όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τους δικούς μας. Οσοι ξένοι δέχονται μεσολαβήσεις είναι ήρωες ή αφελείς: είναι βέβαιο ότι θα τους πούμε «ενεργούμενα των Αμερικανών», αισχρούς ανθέλληνες και (υπάρχει προηγούμενο) σεξουαλικά... ύποπτους!
Καταρχήν, πότε ζητήσαμε από τον κύριο Νίμιτς να "μεσολαβήσει"; Κατά δεύτερο, είναι ανοησία να λέει πως "τα
ζητάμε αυτά διότι δεν καταφέρνουμε να τα βρούμε όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τους δικούς μας"! Δεν υπάρχει λόγος να προβάλλουμε τα αυτονόητα... Είμαι βέβαιος ότι ποτέ δεν ζητήσαμε τον συγκεκριμένο κύριο Νίμιτς. Αυτό που δεν κάναμε, ως χώρα και είναι λάθος μας, έχει σχέση με τις γνώσεις τού κάθε Νίμιτς. Διπλωμάτης μπορεί να είναι, αλλά με ποιο τρόπο γνωρίζει την ιστορία, πόσο την γνωρίζει την ιστορία, από που κατάγεται κ.λπ. Μήπως θα έπρεπε να γνωρίζουμε τα προσόντα του; Τι θα πει είναι διπλωμάτης;
Είναι και το άλλο: δηλαδή ο Νίμιτς δεν είναι "ενεργούμενο των Αμερικανών"; Όλοι οι ξένοι που πέρασαν ως "μεσολαβητές", δεν ήσαν παρά "ενεργούμενα των Αμερικανών"! Ο φίλτατος κ. Σωμερίτης γράφει λες και ζει σ' ένα κόσμο αγίων... Μπορεί να μας πει με ποιο δικαίωμα οι Αμερικανοί πήραν ένα μαχαίρι και [πρώτα τη βομβάρδισαν και στη συνέχεια...] κατακρεούργησαν τη Σερβία; Έχω βαρεθεί ν' ακούω και τα περί Μιλόσεβιτς. Δηλαδή, αν δεν ήταν ο Μιλόσεβιτς δεν θα είχαμε τις εξελίξεις αυτές στα Βαλκάνια; Μα αυτό είναι αφέλεια. Τα σχέδια των Αμερικανών υπάρχουν και οργανώνονται για να υλοποιούνται, κι όλα τα άλλα περί λαθών του "μισητού" Μιλόσεβιτς είναι παραμύθια για τα παιδιά.
Και πώς να τα βρούμε με τους γείτονες κ. Σωμερίτη που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κρατώντας την αμερικανική σημαία; Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να στυλώνουν τα ποδάρια τους και να μην κουνιούνται ούτε ρούπι; Αποφάσισε μόνος του ο Κοσσοβάρος Θάτσι να κηρύξει την "ανεξαρτησία" του Κοσσόβου χωρίς να στηρίζεται στους Αμερικανούς; Θα τρελαθούμε; Εκεί στο "Βήμα" έχουν μια "λογική" που υποτίθεται ότι σπάει κόκαλα. Είναι απλώς η λογική που δημιουργεί υποκριτές, δηλαδή εκείνους που δεν την πιστεύουν αλλά που αποδέχονται τη χρησιμότητά της και θύματα, δηλαδή εκείνους που την ενστερνίζονται...
Εφόσον ο κ. Σωμερίτης δεν επιθυμεί να συμμερίζεται την αγωνία μας για τους κινδύνους που απειλούν τα Βαλκάνια και ειδικότερα την Ελλάδα, δεν έχει παρά να εξακολουθεί να είναι σ' αυτό το θέμα... Ευρωπαίος! Εμείς είμαστε Βαλκάνιοι και οργισμένοι! Βρισκόμαστε μπροσά σε κοσμοϊστορικές αλλαγές και πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια ή να μας φτύνουν κι εμείς να λέμε ότι έχει αρχίσει το ψιλόβροχο; Η βουή στα Βαλκάνια προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον και πρέπει κανείς να είναι ανιστόρητος για να κοιμάται ήσυχος!
Η πραγματικότητα του κάθε Νίμιτς, λοιπόν, είναι πολύ πιο σύνθετη κι αντιφατική από όσο θέλει να μας την παρουσιάζει η θεωρία του κ. Σωμερίτη. Φοβάμαι πως οι λογικά τετράγωνες θεωρίες, τύπου Σωμερίτη, με τη μονιστική ψύχωση, μια ψύχωση απλουστευτική, φοβάμαι πως λησμονούν ουσιαστικάκαι σταθερά τον ανθρώπινο παράγοντα που στηρίζει τα εθνικά δίκαια.
Ο σνομπισμός των λαϊκών ευαισθησιών, που συνίσταται σε φραγκολεβαντινισμούς από συνοικιακή φιλαρέσκεια, δεν είναι ωραίο πράγμα. Βέβαια ο αντίλογος είναι πως ο κόσμος βαδίζει αναπότρεπτα σε ένα ανακάτωμα, σε μια τελειωτική σύνθεση. Τότε γιατί να μιλάμε για Αλβανούς και Κοσσοβάρους, Μακεδονία και Μακεδόνες, Κορσική και Κορσικανούς, Ελλάδα και Έλληνες;

No comments: