Friday, November 30, 2007

ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΗ!

Δείτε σήμερα το πρωτοσέλιδο των Νέων, πόσο ωραία έχει κωδικοποιήσει τα ψέματα του Καραμανλή! Είχε διακηρύξει ο Καραμανλής:

Φωτογραφία
Κοροϊδία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
ΔΕΝ αυξάνονται τα όρια ηλικίας
ΔΕΝ μειώνονται οι συντάξεις
ΔΕΝ αυξάνονται οι εισφορές
Τα τρία πολυδιαφημισμένα «δεν»- δηλαδή, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές και δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές- που αποτέλεσαν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. καθώς και έναν από τους κεντρικούς άξονες της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις ξέχασε χθες ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.[ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος] ... Εμείς φταίμε που λέει ΨΕΜΑΤΑ ο Καραμανλής;

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΓΕΝΙΚΩΣ, ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!

Είναι μια εικόνα της περιοχής της Ζαχάρως μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Κάπως έτσι θα παραδώσουν τη χώρα στους επόμενους, ο Καραμανλής και η παρέα του...
Αυτό κι αν λέγεται διαστροφή! Το Μουσείο Δημοκρατίας εγκαινίασε στον Αη Στράτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί για τρίτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια…
Το πρωί στο λιμάνι του Αη Στράτη, τον υποδέχθηκαν ο κοινοτάρχης, οι κάτοικοι και οι μαθητές του σχολείου, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε στο κοινοτικό γραφείο για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τοπικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, χάρισε στα παιδιά προσωπικούς υπολογιστές, έναν προτζέκτορα, κι ένα home cinema, και στη συνέχεια ήπιε καφέ στο καφενείο του χωριού με τους κατοίκους... Έτσι είναι,. Προσπαθεί να μας υπενθυμίσει αυτά που διαβάζαμε στα βιβλία κι όσα βλέπαμε στις κινηματογραφικές ταινίες όταν οι πολιτισμένοι επισκέπτονταν τους ιθαγενείς στα νησιά. Μόνο που ξέχασε να μοιράσει και κομπολόγια στους γέροντες!
Τι μανία τον έχει πιάσει τον Καραμανλή; Δηλαδή, θέλει να μας πει ότι ξεχνάμε, σβήνουμε το παρελθόν κι όλοι μαζί, αγαπημένοι ατενίζουμε το ωραίο μέλλον! Το είχε «υποσχεθεί» το έργο αυτό ο Καραμανλής – είχε «δεσμευτεί».
«Σήμερα εγκαινιάζουμε μαζί το Μουσείο Δημοκρατίας, ένα έργο μνήμης και τιμής. Ο χώρος που τα πέτρινα χρόνια της ελληνικής ιστορίας του περασμένου αιώνα στέγαζε το νοσηλευτήριο εκτοπισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα - ανάμεσα στους οποίους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Μάνος Κατράκης, ο Τίτος Πατρίκιος - διασώζεται αναδεικνύεται, παραδίδεται σε αυτή τη γενιά και τις επόμενες…»
Ναι, τα είπε αυτά ο Καραμανλής! Έβαλε τρεις πεθαμένους κι ανάφερε τον ζώντα Πατρίκιο. Τι σχέση μπορεί να έχει με όλους αυτούς ο αρχηγός της Δεξιάς; Μόνο που δεν μας είπε ότι έχει μάθει απέξω κι ανακατωτά την ποίηση του Ρίτσου και του Πατρίκιου, ότι διάβασε τον Λουντέμη… Οδός αβύσσου αριθμός μηδέν!
Ο «σύγχρονος» κι αποδεσμευμένος από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος Καραμανλής, με παραστάτες (ποιους;) τον Μεϊμαράκη, τον Βουλγαράκη και τον Λιάπη, διακήρυξε ότι «πετύχαμε να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν τις διαχωριστικές γραμμές και τις ταμπέλες που δίχασαν την κοινωνία και πλήγωσαν τη χώρα»! Να τον πιστέψω;
Έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να κλείσουμε "τα αυτιά στις σειρήνες του διχασμού, της πόλωσης και της οξύτητας και να αγωνιστούμε έμπρακτα για τη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη, καθώς και για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη και ειδικότερα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη". Να τον πιστέψω;
ΟΧΙ δεν τον πιστεύω! Γιατί τα τελευταία χρόνια μας έχει φλομώσει στα ψέματα και καθημερινά οι συζητήσεις όλων μας περιστρέφονται ακριβώς γύρω από τον ψευδόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Έλεγε ψέματα μέχρι να γκρεμίσει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ψέματα και υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια, ξαναπήρε τις εκλογές πρόσφατα με κρυφή ατζέντα, κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά.

Ο Καραμανλής έχει αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι έχει και προσωπικό σκηνοθέτη που του υπαγορεύει πώς και πότε πρέπει να μιλάει, πώς να στέκεται, πώς να κουνάει τα χέρια του και πόσα ψέματα να λέει! Πάντως συμπεριφέρεται έτσι σα να θέλει να μας εξολοθρέψει με την πολιτική που ακολουθεί αυτός και η κυβέρνησή του, δημιουργώντας ένα μηχανισμό παράλογο, που δεν σκοτίζεται για τις συνέπειες, για τη λογική, για την ανθρώπινη ψυχολογία. Η αλαζονεία τούς έχει στραβώσει όλους. Κι ενώ τα προβλήματα του κοσμάκη είναι η ακρίβεια, η ανεργία, η στασιμότητα των μισθών και ημερομισθίων, η αύξηση της φορολογίας, οι φυσικές απειλές και καταστροφές, ο Καραμανλής ανακαλύπτει ότι είχε δεσμευτεί να φτιάξει μνημείο στον Άη Στράτη.
Κύριε Καραμανλή, ποιος σου λέει για νήματα που λες πέντε κουβάρια;

Ο ΜΑΓΓΙΝΑΣ AΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Ο εντιμότατος Μαγγίνας!

Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς συκοφάντες, αλλά και υποκριτές και ψεύτες. Αναφέρομαι στους πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε λίγο ξεσκεπάζεται η αγυρτεία τους. Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον κόσμο και δεν ιδρώνει το αυτί τους - πολλώ δε μάλλον του Καραμανλή που όταν βγαίνει να μιλήσει, λέει ένα σωρό μπούρδες, κουνάει θεατρινίστικα τα χέρια του, θέλοντας να δώσει την εικόνα σκληρού πολιτικού και ξαναλέει τα ίδια που ξεστομίζει εδώ και 5-6 χρόνια. Το τροπάριο το έχουμε μάθει. Ο λαός πότε θα το μάθει κι αυτός;

Τόσα σκάνδαλα (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) είδαν το φως της δημοσιότητας από τότε που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση - δηλαδή εδώ και τέσσερα χρόνια - και αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να ψεύδονται ασυστόλως. Τη μια οι "κουμπάροι", την άλλη τα "ομόλογα", την παράλλη οι υποκλοπές, το παραμάγαζο του Παυλόπουλου με τους παράνομους διορισμούς... τι να πρωτοθυμηθούμε; Και τώρα βγαίνει στη Βουλή ο Μαγγίνας και γαβγίζει, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε τούτο, το ΠΑΣΟΚ έκανε εκείνο κ.ο.κ. Και μένω κάγκελο, διαβάζοντας στο Έθνος ότι ο άνθρωπος υποκρινόταν την αθώα περιστερά.

Την ίδια ημέρα που ο Β. Μαγγίνας κατέθετε τις προτάσεις για αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων, η κόρη του έπαιρνε έγκριση πρόσληψης στον ΟΤΕ. Παρότι στην (πολιτική) καθημερινότητά του ο Βασίλης Μαγγίνας προβάλλει το προφίλ του άκαμπτου πολιτικού, εκτός Βουλής ο υπουργός Απασχόλησης φαίνεται ότι εμφανίζει πολύ πιο ήπιες και καταδεκτικές συμπεριφορές, ιδίως όταν πρόκειται για την επαγγελματική αποκατάσταση συγγενικών του προσώπων (α βαθμού). Ο ένθερμος θιασώτης του εξορθολογισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος, μέσω της άρσης των «παραλογισμών και των αδικιών», εφαρμόζοντας πιστά τις πρωθυπουργικές ρήσεις περί «σεμνότητας και ταπεινότητας», διόρισε την κόρη του στη Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ παρέχοντάς της τη δυνατότητα να καταγράψει πολύτιμα μόρια προϋπηρεσίας με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Η απόφαση για την πρόσληψη της Καλλιόπης - Λίνας Μαγγίνα, σε προνομιακό πόστο του Οργανισμού, ελήφθη την ημέρα που ο υπουργός Απασχόλησης παρουσίαζε στη Βουλή -με την αποφασιστικότητα που επέβαλε η κρίσιμη περίσταση- τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, τις αλλαγές στα όρια ηλικίας και την εξίσωση των παροχών προς τα κάτω.

Οταν ο κ. Μαγγίνας, στις 15 Νοεμβρίου, έδινε τη μάχη του στο Κοινοβούλιο για την «άρση των αδικιών, των υπερβολών και των στρεβλώσεων» στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα η κόρη του, Καλλιόπη - Λίνα, την ίδια ακριβώς ημέρα, επικύρωνε την πρόσληψή της στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του ΟΤΕ. (ΕΘΝΟΣ, 29/11/2007).

Να δούμε και το ΒΗΜΑ:

Η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ καταγγέλλει την πρόσληψη της κόρης του κ. Μαγγίνα

Ασύδοτες πελατειακές διαδικασίες πρόσληψης ημετέρων που οδήγησαν στην «πρόσληψη,εξ-ασφάλιση και της κόρης του υπουργού Απασχόλησης κ.Μαγγίνα με προνομιακή θέση» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για εκατοντάδες προσλήψεις ημετέρων, συγγενών, τέκνων και φίλων, που διορίζονται ως «στελέχη της αγοράς» από τον ΟΤΕ ή ως απλοί εργαζόμενοι μέσω θυγατρικών του με αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες. Από την πλευρά τού ΟΤΕ διευκρινίζεται ότι η κυρία Μαγγίνα προσελήφθη στη Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διάρκειας επτάμισι μηνών, και οι αποδοχές της είναι αυτές που προβλέπονται στο μισθολόγιο του προσωπικού του ΟΤΕ, δηλ. 996 ευρώ καθαρά τον μήνα (1.420 ευρώ μεικτά). Η πρόσληψη έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος εσωτερικού κανονισμού προσωπικού του ΟΤΕ.Wednesday, November 28, 2007

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

Dyed sheep
Red sheep: right or wrong? Photograph: Murdo Macleod
Οι απεργίες αλλά και γενικότερα η κάποια αναταραχή στην κοινωνία, λόγω της κυβερνητικής συμπεριφοράς (κυρίως ασφαλιστικό), έχει δημιουργήσει ένα κλίμα όχι ευχάριστο. Στα κανάλια βγαίνουν διάφοροι - όπως συνήθως γίνεται στην αναμπουμπούλα - και λένε μπούρδες. Ζούμε σε μια ξεφρονισμένη κοινωνία.
Ωστόσο, η τηλεόραση που την σιχαίνομαι, έχει καταντήσει να ενεργεί ως το τέλειο αναισθητικό. Την ανοίγεις και γίνεσαι ένα με τον Λαζόπουλο ή τον Καρβέλα, με τη Λαμπίρη ή την Τατιάνα, κλαις, γελάς, χειροκροτάς, κουτσομπολεύεις, στήνεις αυτί για να μη σου ξεφύγει τίποτε, δίνεις μάχες για να ανέβει η τηλεθέαση του Λάκη, γίνεσαι κολλητός με τον Ψινάκη και τον Κωστέτσο ή τον Γαβαλά, απολαμβάνουμε τις γυμνόστηθες (που στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν) που μας προσφέρει χωρίς φειδώ ο Θέμος, τις ανθρωπιστικές εκρήξεις του Παπαδάκη, το "τίποτε" του Καμπουράκη, το εισαγγελικό ύφος του Χατζηνικολάου, τις κραυγές εκείνου (μου διαφεύγει τ' όνομά του) που μοιράζει λεφτά, τις δήθεν ιδεολογικές απαντήσεις του Σπύρου Παπαδόπουλου στις συνεντεύξεις που δίνει έτσι για να μάθουμε ότι δουλεύει για να ζήσει την οικογένειά του («Όπως έρθει ο καιρός τον αρμενίζω... βλέπω την τηλεόραση με μια αθωότητα, δεν την κάνω επαγγελματικά...» - ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο Παπαδόπουλος μας "δουλεύει", γιατί σε μια άλλη συνέντευξή του είπε: «Η τηλεόραση μου προκαλεί τρόμο»!), το κλαψιάρικο ύφος της Σάρας και της Μάρας και το κακό συναπάντημα. Αν σκεφτεί κανείς τι κύκλωμα είναι αυτό που τους δένει όλους, θα τρελαθεί.
Με το απόλυτο μπάχαλο "ζουν" δεκάδες οικογένειες. Ζούμε σε εποχή όπου βασιλεύει η ανεύθυνη αισιοδοξία (του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας) αλλά και οι ιερεμιάδες εκείνων που θέλουν να μας σώσουν, γενικώς! Είναι βέβαιο ότι έχετε αρχίσει να νιώθετε πως πληθαίνουν οι νευρώσεις, οι ψυχώσεις, η κατάθλιψη, η μοναξιά φορτίζει τους τοίχους και των σπιτιών αλλά και γεμίζει τους πολύβοους δρόμους των πόλεων. Το συλλογικό ανεύθυνο θα μας πνίξει.
Η χυδαιότητα της πολιτικής και της τηλεοπτικής ανθρωποφαγίας, υποσκάπτουν τη συνείδηση του πολίτη και την κατακερματίζουν. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!


Monday, November 26, 2007

ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΜΟΡΟΖΙΝΙ;


Πόσοι από τους θλιβερούς Νεοέλληνες γνωρίζουν πότε και πώς ο Παρθενώνας έγινε έρείπιο; Και γιατί να ξεχνάμε! Όπως επίσης ποιοι και πότε τον λεηλάτησαν! Η αυτογνωσία... Τέλος πάντων. Ψάχνοντας για κάποιο άρθρο σήμερα έπεσα στο περιστατικό που αποτελεί μια κηλίδα στην ιστορία μας.

26 Νοεμβρίου 1687. O Παρθενώνας καταστρέφεται από μια έκρηξη. Μετασχηματισμένος πότε σε εκκλησία, και πότε σε μουσουλμανικό τέμενος, χωρίς να υποβληθεί ποτέ σε μεγάλες τροποποιήσεις, τον θαύμασαν και τον σεβάστηκαν Ρωμαίοι, Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, και ο Παρθενώνας είχε παραμείνει σε πολύ καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια δύο χιλιετιών. Αλλά σ’ αυτή την ημέρα, ο πόλεμος μαίνεται λυσσασμένα ανάμεσα στους Βενετσιάνους του Μοροζίνι [Francesco Morosini] και τους Οθωμανούς κατακτητές. Οι Οθωμανοί έχουν αποθηκεύσει πυρομαχικά μέσα στον Παρθενώνα. Μια βενετική οβίδα πέφτει στο κτήριο που ανατινάσσεται.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από την γλαφυρή εξιστόρηση του Ιωάννου Μπενιζέλου στην «Ιστορία των Αθηνών»:

Περί δε το χιλιοστόν εξακοσιοστόν ογδοηκοστόν έβδομον Φραντζίσκος Μοροζίνης, πληρεξούσιος γενικός ναύαρχος των Ουενετών, βουλόμενος να κυριεύση την νήσον Εύβοιαν, έφυασε μετά του ναυτικού [αυτού] στόλου εις το νησί Σπέτζες κατά την ενδεκάτην του Σεπτεμβρίου, κακείθεν εις Αίγιναν. Η εγγύτης του χειμώνος και η φήμη της Αθήνας τον επαρακίνησαν να τραπή πρότερον εις αυτήν την μητρόπολιν· προσωρμίσθη λοιπόν κάτω εις τον Πειραιά, λιμένα της Αθήνας. Ο Δημήτριος και Πέτρος, αδελφοί Γάσπαρη, ο Σπυρίδων Περούλης / και ο Αργυρός Μπεναλδής [(όλοι αυτοί ήσαν των λίαν ευπατριδών)] επορεύθησαν εις προσκύνησίν του και εδηλοποίησαν αυτώ την κατάστασιν των Τούρκων, ότι όλοι περιεκλείσθησαν εις την ακρόπολιν, έχοντες και όλα τα προς το ζην επιτήδεια, προσμένοντες βοήθειαν και από την Θήβαν, από τον εκεί σερασκέρην.


© Istituto e Museo di Storia della Scienza

Ο Μοροζίνης επρόσταξε παρευθύς να αποβούν εκ των νηών οκτώ χιλιάδες στράτευμα πεζικόν υπό την οδηγίαν του Δανιήλ Δελφίνου [και να παραταχθούν] αντικρύ της ακροπόλεως να την κτυπούν με τας βομβάρδας, και οκτακόσιοι εβδομήκοντα ιππείς δια να εμποδίσουν την βοήθειαν, όπου ήθελεν έλθει από την Θήβαν. Το μεν ουν πεζικόν στράτευμα έτυπτε το κάστρον με τας βομβάρδας, το δε ιππικόν έκαμνε χαρακώματα, οι δε πολιορκούμενοι εδιαφενδεύοντο μέχρι τινός αντιπολεμούντες και αυτοί. Αλλ’ επειδή ούτε η προσδοκωμένη αυτοίς βοήθεια από την Θήβαν εφαίνετο, [κατά συμβεβηκός] δε έπεσε και ο περικαλλέστατος εκείνος και αξιοθαύμαστος και περίφημος ναός της Αθηνάς από μίαν βόμβαν οπού ερρίφθη από τους πολιορκητάς και άναψεν η πυρίτις κόνις, είτουν ο τζεπχανές, οπού ήτον μέσα εις αυτόν, έβαλαν σημαίαν λευκήν και εζήτησαν την ειρήνην, ήτις εδόθη αυτοίς επί τοιαύταις συνθήκαις, ότι εις διάστημα / πέντε ημερών να έχουν την άδειαν να λάβουν μεθ’ εαυτών τα όσα πράγματα ήθελε δυνηθούν, αφήνοντες μόνον τους αράπηδες, και να αναχωρήσουν ασφαλώς εις Σμύρνην ή όπου αλλού θελήσουν…

Friday, November 23, 2007

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
[Η παρακάτω ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ και την αναδημοσιεύω αυτούσια. Νομίζω ότι πέρα από τις οποιεσδήποτε διαφορές μας, η ΑΠΕΡΓΙΑ για το Ασφαλιστικό πρέπει να αποτελέσει την απαρχή εντατικών αγώνων, ώστε κάποτε κι εμείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να σεβόμαστε την ΕΣΗΕΑ αλλά και η ΕΣΗΕΑ ν' αποκτήσει το κύρος που της αξίζει]
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδας, την ΕΡΤ και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την τηλεόραση της Βουλής, τα Γραφεία Τύπου, το Δημόσιο, το ΑΠΕ και το ΜΠΕ, να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στην 24ωρη απεργία της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2007.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη μέλη των Ενώσεων Συντακτών και όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ, να πάρουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας και Βουκουρεστίου). Ολοι μαζί θα διαμαρτυρηθούμε για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που στρέφονται εναντίον των Ταμείων του Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας:
  • Δε θα μεταδοθεί κανένα δελτίο ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές εκπομπές, που είναι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους που απασχολούνται σε αυτές.
  • Δε θα εκδοθεί κανένα Δελτίο Τύπου και οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση, συνέντευξη ή briefing.
  • Την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου δε θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα, πρωινή, απογευματινή, πολιτική, οικονομική, αθλητική ή free press.
Τα ρεπό των συναδέλφων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 27/11/2007, θα πραγματοποιηθούν άλλη ημέρα της εβδομάδας, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Το προσωπικό ασφαλείας θα απασχοληθεί μόνο για τη μετάδοση εκτάκτων και ιδιαιτέρως σημαντικών γεγονότων, που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο. Η σπουδαιότητα του γεγονότος θα κρίνεται κάθε φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Σε κάθε περίπτωση, για την κάθε μετάδοση απαιτείται προηγούμενη άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και σε ενδεχόμενη μετάδοση θα αναφέρεται ρητά η άδεια (εφόσον δίνεται).
Στην απεργία σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 1264/1982 συμμετέχουν και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να περιφρουρήσουν την απεργία, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της. Από την απεργία εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι, που θα καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Thursday, November 22, 2007

ΔΡΩΜΕΝΑ: ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Και μέσα στον κοινωνικο-πολιτικό κονιορτό, εγώ διευθύνω ένα θεατρικό περιοδικό και θέλω να μιλήσω για θέατρο! Κι αν δεν το διαφημίσω από τον δικό μου ιστότοπο, ποιος θα το διαφημίσει; Όποιος θέλει από τους φίλους, ας αναφέρει κάτι στο blog το δικό του. Κι ακόμη, να μου στείλει τη διεύθυνσή του κι εγώ ευχαρίστως να το δωρίσω. Ένα διάλειμμα, λοιπόν, για να μιλήσουμε για θέατρο. Ιδού:


Ανανεωμένο, δυναμικό, αισθητικά ωραίο και ενημερωμένο το θεατρικό περιοδικό ΔΡΩΜΕΝΑ μπαίνει ξανά ζωντανό και μάχιμο στη θεατρική ζωή του τόπου. Μια απόφαση ήταν το νέο τεύχος να ξεκινήσει την αρίθμηση από την αρχή: τεύχος 01, Φθινόπωρο 2007. Πλούσια ύλη με άρθρα, μελέτες, συνεντεύξεις, ιστορικές αναδρομές, σχόλια, ειδήσεις σχολιασμένες, βιβλία …

Το βασικό «ατού» του τεύχους είναι η μελέτη με τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΕΤΤΑ: ΕΝΑ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟ ΕΙΔΟΣ του διδάσκοντος Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Μανώλη Σειραγάκη, ο οποίος και σημειώνει: Παρά τα 100 χρόνια παρουσίας της στο ελληνικό θέατρο, η Οπερέττα δεν έχει γίνει ποτέ αντικείμενο συστηματικής μελέτης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θεατρικά είδη. Η εμμονή ως σήμερα σε ανεκδοτολογικά άρθρα και αποσπάσματα απομνημονευμάτων που συναντάμε ακόμη και στα προγράμματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μάς αναγκάζει να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα γραφικό φαινόμενο που έχει εξαφανιστεί οριστικά κι όχι σαν ένα δυναμικό θεατρικό είδος που, ανεξάρτητα από την αμφίβολη ποιότητα των σημερινών του επιβιώσεων, σημάδεψε βαθιά το ελληνικό θέατρο και τον Κινηματογράφο…

Αφιέρωμα στην ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ «ΤΕΧΝΗΣ», 28 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ. Νικηφόρος Παπανδρέου: Το ζήτημα είναι πώς θα κάνουμε πολλούς τους μυημένους… Δημήτρης Ναζίρης: Τα μισά της χρόνια μαζί μου τα πέρασε. Έφη Σταμούλη: Αυτό είναι το μυστικό… Τρεις μαρτυρίες: Νίκος Χουρμουζιάδης, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Απόστολος Βέττας. Οι παραστάσεις 1979-2005.

Συνέντευξη του Αμερικανού δημοσιογράφου Mel Gussow με τον Harold Pinter: «Τείνω να αντιμετωπίζω το κοινό ως εχθρό μου…». Με αφορμή το ανέβασμα του έργου του Παλιοί Καιροί στο Μπρόντγουεϊ, σε σκηνοθεσία Peter Hall. Συνέντευξη. Μετάφραση: Μαριάννα Καλλιά, επιμέλεια μετάφρασης: Λίλα Τρουλινού.

Kείμενο καθηγητή Georges Banu με τίτλο «Έξοδοι κινδύνου», που είναι ο πρόλογος από το ομώνυμο βιβλίο του Le théâtre, sorties de secours : essais critiques (Eκδόσεις: Aubier)., σε μετάφραση της Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Άρθρο του Norman R. Shapiro με τίτλο «Η φάρσα ή Γέλιο χωρίς δεύτερη σκέψη». Η Φάρσα, αυτό το τόσο απαιτητικό θεατρικό είδος, το πιο απαιτητικό μάλιστα –ρωτήστε ακόμη και τους καλύτερους σκηνοθέτες αν δεν το πιστεύετε– υπήρξε, από τον Μεσαίωνα, ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά είδη στη Γαλλία, όπου, σύμφωνα με μια ετυμολογία της λέξης, την ίδια λέξη χρησιμοποιούσαν και για τη γέμιση στη μαγειρική. Έτσι, μικρά κωμικά κομμάτια χρησιμοποιούντο σαν «γέμιση» ανάμεσα σε μεγάλα, συνήθως σοβαρά έργα για την απαραίτητη ανακούφιση. Όμως, αν στα μέσα του 20ού αιώνα, η γαλλική φάρσα ένιωσε την ανάγκη να νομιμοποιήσει την ύπαρξή της, δανειζόμενη τα στολίδια του υπαρξισμού και του παραλόγου και το angst τους, όπως για παράδειγμα έκαναν οι διάφοροι, Ionesco, Adamov και Arrabal, για να ονομάσουμε μερικούς από τους πιο διάσημους εκφραστές εκείνης της γενιάς, οι ειδήμονες της φάρσας κατά την εποχή της ακμής της, έναν αιώνα νωρίτερα και βάλε, δεν ένιωθαν καμιά τέτοια υποχρέωση… Μετάφραση: Χριστίνα Παπαδάκη.

Στο ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης [«Ως βλαξ πίστεψα ότι αυτό πoυ έχει την μεγαλύτερη αξία είναι η ζωή…»] απαντά σε 65 ερωτήσεις του Νίκου Λαγκαδινού.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Σπανδωνής, κάνει ,μια ιστορική αναδρομή στη θεατρική Αθήνα των αρχών του αιώνα με τίτλο «Nικόλαος Σπανδωνής, H Aθήνα μας ή πώς μια θεατρική παράσταση πυροδότησε την επανάσταση του 1909 στο Γουδί»!

Ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Αττικής Λάμπρος Μίχος, του οποίου η δραστηριότητα έχει αλλάξει και το πολιτιστικό τοπίο του δήμου του, γράφει για «Το θέατρο και το παράδειγμα του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας». Κι ένα μικρό αφιέρωμα στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Αγίας Βαρβάρας, την οποία διευθύνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαγιάννης.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ: Tο ελληνικό έργο, Εθνικό Θέατρο, Η συναρπαστική γοητεία της Αντιγόνης, Η επικράτηση της Αντιγόνης, Ερμήνευσαν Αντιγόνη, Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Η μικροκομματική λογική, Η ελληνική διανόηση, Οι δεξιοτέχνες της αερολογίας, Οι πλαστικές σακούλες, Για το υπουργείο Πολιτισμού Επιχορηγήσεις ή ποιος ξέχασε ανοιχτές τις βρύσες!, Επιχορηγήσεις δια βίου;, Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο κ.ά.

Στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Νέο ξεκίνημα, Αναζητούμε φίλους, Σε καλοπροαίρετους αναγνώστες, Η αλλαγή στο Εθνικό, Οφειλή στον Βασίλη Ζιώγα, ΟΙ καρεκλοκένταυροι των ΜΜΕ, Ο Τζούλιαν Σνάμπελ, La Fenice της Βενετίας, Δημήτρης Σπάθης, Τα Δρώμενα στο Πανεπιστήμιο, Bωμός γνωστός από τον «Oιδίποδα», Ύστερα από 2.300 χρόνια!, Ξεχασμένο στη μοίρα του το αρχαίο θέατρο της Μήλο, Ύστερα από 2.300 χρόνια, Αποκαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο Αχαρνών, Πρόβλημα με τις επιχορηγήσεις!, Αρχαίο θέατρο και στην Κεφαλονιά, Το ΣΕΗ συνταράσσεται, Το ΕΝΤΥΠΟ πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου, Το κόστος του Ελληνικού Φεστιβάλ, Ευτυχισμένες μέρες στην Επίδαυρο!, Ο Μάριος Πλωρίτης, O Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Ο Νίκος Συνοδινός, Ο Νίκος Τσεκούρας, The Lady from Dubuque του Έντουαρντ Άλμπι, Ο (και δικός μας) Χάρολντ Πίντερ, Στα 101 της πατά ξανά το σανίδι της σκηνής, Τα ΔΡΩΜΕΝΑ στα χέρια των φίλων…

ΒΙΒΛΙΑ. Γιάννης Εμίρης: Ό,τι γεννιέται… πεθαίνει! (Βασίλης Γκουρογιάννης «Ο θίασος των Αθηναίων»). Λεία Βιτάλη: Πάντρεμα αφηγηματικού και θεατρικού λόγου (Αντώνης Σιμιτζής «Δρόμοι της οργής»). Ιωάννα Λαγκαδινού: Εξαιρετικά δημοσιεύματα. Τα αφιερώματα της «Καθημερινής».

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ: Τα βρώμικα χέρια: Σημεία των καιρών: στη Γαλλία, όπως και αλλού, η εποχή μας μοιάζει να είναι η εποχή της κατάλυσης των μύθων των προηγούμενων δεκαετιών. Υπάρχει πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα που αποπνέει δυσοσμία…Από τα θύματα της τάσης αυτής ήταν και ο Σαρτρ, μαζί με τη σύντροφό του, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Τρικυμία από χαρτί: Τα “Βιβλία του Προσπέρου”, ήταν ο τίτλος της ταινίας του Πίτερ Γκριναγουέι που είχε προβληθεί στο φεστιβάλ Βενετίας – μια ταινία που αποτελούσε ελεύθερη απόδοση της Τρικυμίας του Σέξπιρ, ή μάλλον παράφρασή της, όπως ισχυρίζονταν πολλοί.

Μια μοναδική συνάντηση: Η θαυμαστή νουβέλα του Χένρι Τζέιμς Μέσα στο κλουβί διηγείται τη ζωή μιας γυναίκας που εργάζεται σ’ ένα τηλεγραφείο και που ζει μάσα από τη ζωή των άλλων – έτσι όπως τη βλέπει να περνάει μέσα από τα κείμενα των τηλεγραφημάτων που φτάνουν στα χαρτιά της. Αυτό το θέμα, σε μετάφραση και θεατρική απόδοση από τον Έντσο Σιτσιλιάνο, είχε διαλέξει ο Λούκα Ρονκόνι για τις παραστάσεις που έδωσε πριν μερικά χρόνια στην Περούτζια.

Η κόλαση των λέξεων: Ο (κατά τα άλλα συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων) Μπότο Στράους θεωρείται – και είναι – από τους πιο πολυπαιγμένους συγγραφείς της Ευρώπης, μαζί με τον Χάινερ Μίλερ. Η αιτία: επειδή καταγγέλλει την κοινωνία μας που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο πέλαγος του καταναλωτισμού, όπου αναζητεί τη χαρά δίχως να τη βρίσκει.

Ο Μπαρταμπάς, ο άνθρωπος που τον έλεγαν Άλογο: Μιας και το ρίξαμε στις αναμνήσεις, και μια «ιππική όπερα» που είχε ανέβει πριν μερικά χρόνια στη Γαλλία. Ανακατεύοντας μουσική και άλογα, γρηγοριανά τραγούδια και τραγούδια των Βερβέρων, σκιαγραφούσε δυο διαφορετικούς πολιτισμούς. Η παράσταση είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία – και είχαν παρελάσει από εκεί ο Πολάνσκι, η Μαντόνα, ο Κερκ Ντάγκλας, ο Ηλίας Καζάν κ.ά

ΥΓ. Είχα ξεχάσει να παραθέσω την αναφορά του Κωστή Παπαγιώργη στο "Αθηνόραμα" για το τεύχος το αφιερωμένο στο Σάμουελ Μπέκετ. Ευχαριστίες και από εδώ.

Wednesday, November 21, 2007

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Παραθέτω την ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» (που με εκφράζει) κι όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερα σχετικά με τις εξελίξεις ας ανατρέχουν στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ στο www.activemedia.gr

Ένα ευφάνταστο σχέδιο υπονόμευσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της Ενημέρωσης ανακοίνωσε σήμερα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας. Το σχέδιο αυτό όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα σωματεία του έχει ζωτικό συμφέρον να το απορρίψει. Το κυβερνητικό σχέδιο:

• Προβλέπει τη δημιουργία «ενιαίου Ταμείου Επιστημόνων» που περιλαμβάνει γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στον Τύπο και στα ΜΜΕ (πλην των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ…).

• Πρώτος στόχος του σχεδίου είναι να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων. Τα αποθεματικά θα ενοποιηθούν, λέει, σε έναν «λογαριασμό» που θα χρησιμοποιηθεί προφανώς για να …επιδοτηθούν οι χρηματοπιστωτικές «φούσκες» του παρόντος και του μέλλοντος. Από αυτόν τον «λογαριασμό» κατάσχεται το 10% (όλων των αποθεματικών!) για να χρηματοδοτούνται οι υποχρεώσεις του κράτους προς τα Ταμεία. Δημιουργώντας αυτό το νέο ασφαλιστικό «κέλυφος», η κυβέρνηση δρομολογεί δύο διαδικασίες υποβάθμισης ασφαλιστικών δικαιωμάτων:

• Επεκτείνει τις δυσμενείς ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 και σε όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1983.

• «Ενιαιοποιεί» σε μια περίοδο 5 – 7 ετών προς τα κάτω το ασφαλιστικό καθεστώς όλων των επαγγελμάτων που εντάσσονται στο νέο Ταμείο.

Επίσης ο κ. Μαγγίνας:

• Απειλεί στο άμεσο μέλλον και τον ΕΔΟΕΑΠ, και

• Θέτει σε αμφισβήτηση την 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και την 35ετία με τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο (ούτε καν περιορισμού) της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής που γιγαντώνεται και στον κλάδο των ΜΜΕ. Η πρόταση Μαγγίνα πρέπει να απορριφθεί αμέσως ως αντεργατική και αντιασφαλιστική.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι δημοσιογράφοι στις 12 Δεκεμβρίου πρέπει να απεργήσουν μαζί με όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Και αυτό να είναι μόνο η αρχή: ο κλάδος πρέπει να μπει σε παρατεταμένο αγώνα για να υπερασπιστεί και να βελτιώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας. Η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό είναι γενική και παρατεταμένη και συνοδεύει την επίσης παρατεταμένη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, πάντοτε υπέρ της εργοδοσίας.

Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» έχει υποστηρίξει και επιμένει και σήμερα ότι ο μόνος δρόμος αποτελεσματικής παρέμβασης είναι η ασφαλιστική ενοποίηση των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ όλης της χώρας (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) σε ένα ισχυρό και υγιές Ταμείο (αριθμητικά και οικονομικά), το οποίο επίσης αποτελεί προϋπόθεση για τη συνδικαλιστική ενοποίηση, για το συνδικάτο Τύπου. Είναι η ώρα του αγώνα και των σοβαρών αποφάσεων. Πρώτο βήμα η απεργία για να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΝΑ ΦΥΓΕΙ!

Προσέξτε τους υπουργούς του Καραμανλή. Χαρούμενοι φαίνονται οι Προκόπης Παυλόπουλος, Γεώργιος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης (αυτός γιατί να είναι χαρούμενος - έχει καταλάβει τι τον περιμένει;), καθώς αποχωρούν από το Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατά την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με όσα αναγγέλλονται για τον εκλογικόνόμο, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 50 αντί για 40 έδρες. Κι αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία με εκλογικό ποσοστό ακόμη και κάτω του 39%! Η αύξηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα επηρεάζει κυρίως το δεύτερο, αλλά αφαιρεί και από τα μικρά κόμματα (ΚΚΕ και ΣΥΝ θα έπαιρναν λιγότερες έδρες αν οι αλλαγές ίσχυαν στις τελευταίες εκλογές).
Ιδού οι αντιδράσεις των κομμάτων: «Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι ο κ. Καραμανλής λειτουργεί ως αυθεντικός εκπρόσωπος ενός παρωχημένου, πελατειακού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης. Και πρόβαλε ως μόνη ελπίδα αλλαγής αυτού του συστήματος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου «να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες». Να αποδυναμώσουν μαζικά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά κάλεσε τους εργαζόμενους το ΚΚΕ, «όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα που θα αποφασίσει ο δικομματισμός». «Προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία» χαρακτηρίζει ο Αλέκος Αλαβάνος το πριμ των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα. «Αν ίσχυε το σύστημα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εγώ προσωπικά δεν θα ήμουν βουλευτής», τονίζει. Και σα να μην έφτανε η υπόθεζη του εκλογικού νόμου που μαγειρεύουν, γίνεται και η κατάθεση του Προϋπολογισμού και παθαίνουμε όλοι τραμπάκουλο.
[Πρωτοσέλιδο Ελευθεροτυπίας, 21 Νοε. 2007:]

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: θα πληρώσουμε 6,2 δισ. επιπλέον.
ΕΠΙΔΡΟΜΗ φόρων στα ακίνητα

900 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν από την ακίνητη περιουσία
Διπλάσια κονδύλια για την ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ.
...αλλά 2,8% μόνο για την Παιδεία (στόχος 5% έλεγε ο Καραμανλής)
1,5 δισ. ευρώ οι φόροι για βενζίνη και πετρέλαιο

Ψίχουλα 3% και 4% σε μισθούς και συντάξεις

Αύξηση ΑΕΠ: Η μισή στους εργαζόμενους, η άλλη στους καρχαρίες
ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ τον απορρίπτουν
ΛΑΟΣ: Οχι, αλλά...

Χτύπημα 900 εκατ. ευρώ στα ακίνητα των φτωχών (γιατί ο φόρος στους μεγαλοϊδιοκτήτες καταργείται) και αφαίμαξη άλλου 1,5 δισ. ευρώ με φόρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο φέρνει ο Προϋπολογισμός του 2008, που επιφυλάσσει συνολικά φορολογικά βάρη 6,2 δισ. ευρώ. Το εμπροσθοβαρές σενάριο της σκληρής λιτότητας προβλέπει ακόμη αύξηση 3-4% σε μισθούς και συντάξεις. Και χρηματοδότηση της Παιδείας με μόλις 2,8% του ΑΕΠ... [η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία].
Κι εγώ που νόμιζα ότι θα βρούμε την ησυχία μας, με βλέπω να ξαναβγαίνω στους δρόμους, μαζί με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου, όπως κάναμε πάντα όταν φαλκιδεύονταν οι δημοκρατικές ελευθερίες. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση αχαρακτήριστη, μια κυβέρνηση μαθητευόμενων μάγων, μια κυβέρνηση ανικάνων, μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον λαό, που μισεί τον λαό και κάνει ό,τι της περνάει από το χέρι για να τον εξοντώσει!

Γράφει το Έθνος: Μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι τα μεγάλα «θύματα» και του φετινού προϋπολογισμού, καθώς πέρα από την «καταιγίδα» πρόσθετων έμμεσων φόρων η κυβέρνηση τους δίνει πενιχρές αυξήσεις που οδηγούν για τέταρτη χρονιά στη σειρά σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους.
Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι θα τρώμε (;) μια φορά την ημέρα και δεν θα κουνιόμαστε από το σπίτι μας. Θα μένουμε κλεισμένοι να μην μπαίνει καν αέρας κι έρχεται χειμώνας, σκεφτόμαστε το πετρέλαιο, να μην ανάβουμε το καλοριφέρ, θα καθόμαστε κοντά ο ένας στον άλλο για να ζεσταινόμαστε...

Μόλις 3% για τους δημ. υπαλλήλους και 3,5% στις συντάξεις, που στην πραγματικότητα μεταφράζονται λόγω πληθωρισμού σε απώλειες 1,3% και 0,2% αντίστοιχα! Μας δουλεύουν;

Monday, November 19, 2007

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ!

ΕΙΔΗΣΗ: Την αύξηση των δημοτικών τελών της Αθήνας κατά 4,5% αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης!
Ο άλλος ανύπαρκτος, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, τα κατάφερε: αποφάσισε, λοιπόν, ν' αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Και ρωτάω: για ποιο λόγο; Για μια απάνθρωπη πόλη, για μια βρώμικη πόλη; Ο Νικήτας ξέρει μονάχα να λέει "παχιά" λόγια. Ανέξοδα. Δίνει την παράστασή του (στην ΚΕΔΚΕ) για λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν παύει να είναι ένας στυγνός δεξιός και αμετανόητος, ψυχρός υπολογιστής. Το χαμόγελό του, ειρωνικό, προσπαθεί να εξιδανικεύσει τη γύμνια μιας δημοτικής αρχής που δεν έχει οράματα κι ενώ βουλιάζει στα αδιέξοδα, επιχειρεί ηρωική έξοδο από αυτά με το χαράτσωμα των δημοτών. Η αύξηση στα δημοτικά τέλη είναι πάνω από τον πληθωρισμό (3,1%).
Τι μου προσέφερε ο Δήμος Αθηναίων για να πληρώνω περισσότερα δημοτικά τέλη; Θέλω να μου απαριθμήσει εκείνα τα οποία ωφελήθηκα ως δημότης. Πόσα δέντρα φύτεψε, πόσα πεζοδρόμια έφτιαξε, πότε διευθέτησε τα πεζοδρόμια ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν οι μανάδες με τα παιδιά τους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κάθε πότε πλένει τους κάδους απορριμμάτων, πόσο φωτίζεται η πόλη (προσοχή: πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο, αλλά κυρίως τ' απόκεντρα) ώστε να μπορεί ο καθένας να κινείται χωρίς φόβο... Μ' εκείνα τα ακατοίκητα εντός της πόλεως τι έκανε;
Ο Νικήτας έλεγε προεκλογικά ότι έχει έτοιμες λύσεις για όλα! Ας τον πάρει ξανά ο φίλος του ο Σταύρος Θεοδωράκης, να τον γυρίσει στην πόλη, στις γειτονιές, και να μας πει τι έκανε... Στη βόλτα που θα κάνουν με τον δημοσιογράφο, να σταματούν εκεί όπου ο κύριος δήμαρχος έκανε παρεμβάσεις (κι ο κύριος Θεοδωράκης - φίλος, κατά τ΄άλλα - θα του κάνει σεκόντο, όπως του έκανε και πριν τις εκλογές)!

Ο ΚΥΡΙΟΣ 64% = Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΙΠΟΤΕ!


Πάλι ο Λαζόπουλος; Μου την "έδωσε" που ένα περιοδικό - το BHMagazino - τον είχε εξώφυλλο και το ρεπορτάζ με τίτλο "Ο Κύριος 64%" (δηλ. οι μετρήσεις της AGB, του προσμέτρησαν αυτό το νούμερο σε μια από τις εκπομπές του - αυτός δεν ήταν που παλιότερα τα έβαζε συνέχεια με την AGB, ότι δήθεν ενώ είχε τηλεθέαση, του έβαζαν μικρά νούμερα;) μιλούσε, από τα παρασκήνια πλέον της "εκπομπής-φαινόμενο", για "το μεγαλύτερο πάρτι της TV", όπου:
«κυρίες με πολύ κρεπαρισμένα μαλλιά, από συνοικιακό κομμωτήριο, πιτσιρίκια με μαλλιά Emo, ερωτευμένα ζευγάρια, κάποιοι παλιοί γνώριμοι αλλά εξαφανισμένοι ηθοποιοί, δύο κυρίες με lifting και γυναικοπαρέες άνω των 40 περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για να μπουν στο τηλεοπτικό πάρτι του Λάκη Λαζόπουλου…»!
Ο δημοσιογράφος που κάνει το σχετικό ρεπορτάζ, σημειώνει ότι «το όλο εγχείρημα έχει πάρει διαστάσεις ροκ συναυλίας». Δεν έχει λόγους να μην το πιστεύει αυτό που γράφει. Όπως κι εγώ έχω λόγους να μην πιστεύω ότι όλο αυτό το "πανηγύρι" του Λαζόπουλου είναι μια σάχλα και τίποτε περισσότερο. Τι θα πει "ροκ συναυλία"; Πιάσαμε μια λέξη και την κοπανάμε για ό,τι είναι... αχαρακτήριστο...
Αλλά θα ήθελα να πάω ακόμη παραπέρα και να πω ότι εμένα μου θυμίζει λίγο-πολύ την εποχή της ρωμαϊκής αρένας όπου η ανθρωποφαγία ήταν στην ημερήσια διάταξη και στο Κολοσσαίο της εποχής μαζεύονταν χιλιάδες ηλίθιοι για να ουρλιάξουν, να χειροκροτήσουν και μετά, με την χαρακτηριστική κίνηση του αντίχειρα, να ζητήσουν τη σφαγή του ηττημένου. Ήταν η εποχή της ανθρωποφαγίας. Λέω, ήταν! Μα και τώρα, δεν βρισκόμαστε σε ανθρωποφαγική εποχή;
Ο κύριος Λαζόπουλος έχει καταλάβει ότι η σαχλαμάρα ζει και βασιλεύει στην εποχή μας και η ανθρωποφαγία περιγράφει την καθημερινότητά μας. Έχει, βέβαια, την εντύπωση ο ίδιος ότι είναι κάτοχος μιας προνομιακής αλήθειας κι όποιος δεν την ασπάζεται βγαίνει... χαμένος! Πιάνει διαφόρους δυστυχείς και διασύρει, χλευάζει, στιγματίζει, συκοφαντεί, περιφρονεί... - όλα στο βωμό της υποτιθέμενης "σάτιρας".
Θέλει να μας πει ο Λαζόπουλος ότι η σάτιρά του είναι φρουρός ιδανικών! Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η σάτιρά του αν είναι βέβαιη για τις αξίες της, τότε θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι είναι αληθινός. Όταν θεωρητικολογεί περί ναρκωτικών κ.λπ. είναι δυνατόν να τον πάρει κανείς στα σοβαρά, ενώ έρχεται στη μνήμη το περιστατικό της "συμμετοχής" του (που δεν "αποδείχτηκε") στο γιωτ εκείνου του κλινικάρχη που τελικά συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών, στη Μύκονο, αν θυμάμαι καλά.
Να ξεχάσουμε ότι κάποτε ήταν στην "αυλή" της κυρίας Δήμητρας Λιάνη όταν ζούσε ο Ανδρέας; Μπορούμε να τον θεωρούμε "αριστερό", όπως θέλει να λέγεται, ενώ συνεργάζεται με τον "δεξιό" Νικήτα Κακλαμάνη; [Βλέπε και παλιότερα: Λαζόπουλος και χαβαλές!]
Μήπως όταν ασχολείται με κάποια πρόσωπα (που του έχουν γίνει... εμμονές) έχει συνείδηση της διαφοράς ανάμεσα στο πώς είναι τα πράγματα και στο πώς θα έπρεπε να είναι; Πιστεύει ότι ξεσκεπάζει την υποκρισία;
Ο σατιρικός ανήκει συχνά στη μειοψηφία. Ο Λαζόπουλος όμως δείχνει να ανήκει στην πλειοψηφία, στη μάζα. Επιδιώκει να έχει στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα - μήπως αυτό είναι ο λίβελλος; - και όχι καταστάσεις. Αυτός που κάνει σάτιρα, κοιτάζει γύρω του και εξεγείρεται για τα συμβαίνοντα. Δηλαδή, κι ο Λαζόπουλος εξεγείρεται; (Όπως τότε που δεν ήθελε να πάει στρατιώτης και εξεγέρθηκε, κουβαλώντας τα τηλεοπτικά συνεργεία μαζί του και διάφορους κατ' απονομήν δημοσιογράφους να γράφουν για τα "προβλήματα" που αντιμετώπιζε...)
...Ουφ, βαρέθηκα. Είναι αργά, μόλις επέστρεψα από την επαρχία, πέφτω για ύπνο. Θα τα ξαναπούμε.


ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ!

Διάβασα ότι ο Καραμανλής προηγείται με μεγάλη διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Συγκεντρώνει 49% έναντι 33% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ!
Το ζήτημα δεν είναι αν ο Καραμανλής προηγείται του Παπανδρέου, ΑΛΛΑ ότι προηγείται και μάλιστα με το 49%. Αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πραγματικά ότι το βασίλειο και οι υπήκοοί του είναι μέσα στη σαπίλα!
Είναι δυνατό με τόσα σημεία και τέρατα που συμβαίνουν στη δύσμοιρη χώρα, ο άφαντος, ο ανύπαρκτος, ο άσχετος, ο ανίκανος αυτός πρωθυπουργός να εξακολουθεί να απολαμβάνει τέτοια τιμή;
Ποιοι είναι εκείνοι που ενώ πεινάνε, λένε το γνωστό ελιά-ελιά και κώτσο βασιλιά;
Ποιοι είναι εκείνοι που είναι άνεργοι, που είναι χτυπημένοι από τις φωτιές, από τις πλημμύρες, από την ακρίβεια, και λένε ελιά-ελιά και κώτσο βασιλιά;
Ποιοι είναι εκείνοι που ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ λεηλατεί εισοδήματα και νοικοκυριά, αρπάζει το δημόσιο πλούτο και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, βάζει συνεχώς τα χέρια της στις τσέπες του κοσμάκη και αρπάζει και τις πενταροδεκάρες του, που αυξάνει τους φόρους και τα τιμολόγια κοινής ωφέλειας, που περιστέλλει τις κοινωνικές δαπάνες, που..., εξακολουθούν να ζητωκραυγάζουν τον Καραμανλή;
Ό,τι και να παραθέσω, λίγο θα είναι και δεν μπορεί να αποτυπώσει την τραγωδία των νεοελλήνων. Ψηφίζουν "καταλληλότερο" τον Καραμανλή για να διευθύνει τον εκφυλισμό μιας κοινωνίας που αδυνατεί να καταλάβει τον εαυτό της. Το καλοκαίρι κάηκε η χώρα ολόκληρη. Αυτές τις μέρες βλέπουμε περιδεείς εικόνες φρίκης: πλημμύρες παντού, καταστροφές, δυστυχισμένους ανθρώπους να κλαίνε και να οδύρονται που χάνουν τις περιουσίες τους και ο Σουφλιάς να λέει σαχλαμάρες - άκουγα τις δηλώσεις του για αντιπλημμυρικά έργα, για ανάθεση σε "κατασκευαστικές εταιρείες" και πίσω του οι εικόνες της τραγωδίας της ελληνικής υπαίθρου.
Πού είναι ο Καραμανλής; Το ξέρουμε - θα βγει κάποια στιγμή, από τη ζεστασιά του σπιτιού του για να ανακοινώσει "μέτρα", να υποσχεθεί "αποζημιώσεις", να τάξει πεντοχίλιαρα στη φτωχολογιά... Αυτό, επειδή έχει γίνει από την πλευρά του Καραμανλή κι άλλες φορές, με παραπέμπει σε ολοκληρωτικό πνεύμα!
Ο Καραμανλής έχει πιστέψει (;) και προσπαθεί να κάνει και το λαό να πιστέψει ότι αυτός ως πρωθυπουργός έχει το χάρισμα να σώζει τους άλλους! Ξέρετε ότι κάποτε ο Καρλ Γιάσπερς είχε γράψει πως ο κομουνισμός, ο ναζισμός, ο εθνικοσοσιαλισμός δεν ήσαν παρά μορφές του ολοκληρωτισμού! Δηλαδή, ο ολοκληρωτισμός είναι κι άλλα πράγματα. Φοβάμαι πως σήμερα ζούμε μια μορφή ολοκληρωτισμού που έχει μεταμορφώσει τους πάντες σε πρόβατα. Λυπούμαι για όσους παλεύουν να σώσουν την ψυχή τους και περιχαρακώνουν το ζωτικό τους χώρο, θέλοντας να ζήσουν ελεύθεροι. Λυπούμαι για τους αγώνες που δεν δικαιώθηκαν - ας το γράψω έτσι...

Friday, November 16, 2007

Η ΖΩΗ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ...Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι "τραυματίστηκαν" ανεπανόρθωτα δια βίου, άλλοι πονάνε καθημερινά παρά το γεγονός ότι πέρασαν από τότε 34 χρόνια, άλλοι επιχαίρουν γιατί οι Έλληνες - λένε - ξεχνάνε κι έτσι πού να θυμούνται τώρα εκείνους που βασάνιζαν τον τόπο και τους ανθρώπους του, τα νιάτα και την ιστορία μας! Όλοι θα βγουν και μιλήσουν για τους αγώνες κατά της δικτατορίας, για ελευθερίες, δημοκρατία και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Θα μιλήσουν αυτοί της Δεξιάς, ο Ψωμιάδης, ο Παναγιωτόπουλος, ο Γιακουμάτος, ο Καραμανλής που μπορεί να πάρει και τα παιδιά του με τις κάμερες να τους τραβούν την ώρα που θα αποθέτουν στεφάνι στο μνημείο, ο Πολύδωρας, ο Λιάπης, ο Βουλγαράκης... Θα μιλήσουν δηλαδή όλοι αυτοί που φαλκιδεύουν τις ελευθερίες μας, που μας σφίγγουν λουριά στο λαιμό, που θα μας κάνουν σε λίγο να πούμε τον δεσπότη... Παναγιώτη!
Θα μιλήσουν για μυριοστή φορά οι "ήρωες" του Πολυτεχνείου (τους άκουσα και τους είδα ξανά στην εκπομπή του Κούλογλου), θα μιλήσουν τα παιδιά τους, θα μιλήσουν διάφοροι σεχταριστές για να εξουδετερώσουν κάποιες άλλες φωνές, θα μιλήσουν διάφοροι κύριοι που όταν οι άλλοι μάτωναν στους δρόμους εκείνοι πλούτιζαν...
Ας τραγουδήσουμε για άλλη μια φορά... Η ζωή τραβάει την ανηφόρα!


ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ...

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ έχει μπει στο θέμα αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αφού κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα, παραδέχτηκε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης. Παρ΄ ότι, όπως είπε, «η πλειονότης των Ελλήνων διέπεται από μια βαθιά θρησκευτική συνείδηση και μεταξύ αυτών είμαι κι εγώ, η αναγραφή του θρησκεύματος έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 13 του Συντάγματος»...
Κι όλες εκείνες οι φανφάρες, οι παραστάσεις, τα πανηγύρια, οι συγκεντρώσεις των παπάδων, του Καραμανλή και της γυναίκας του, που πήγαιναν να υπογράψουν υπέρ της αναγραφής του ονόματος στις ταυτότητες, τι έγιναν; Μήπως ο κύριος Καραμανλής θα έπρεπε να ασχοληθεί με το θέατρο; Είναι μέγας θεατρίνος! Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τον βίο και την πολιτεία του τα τελευταία χρόνια.

Thursday, November 15, 2007

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Είναι ενθαρρυντικό, καταρχήν, ότι η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καταγγείλει τις "προκλητικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις" σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και του δημοσιογραφικού κόσμου. Αφού κανένα άλλο κόμμα - πλην της κυβερνητικής παράταξης - δεν συμμετέχει στον "διάλογο", ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ ούτε κι εγώ δεν ξέρω ποιος άλλος, τότε πάει να κάνει ο Μαγγίνας («οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με ήπιο τρόπο και με στόχο την άρση των αδικιών, των στρεβλώσεων και των υπερβολών που σήμερα διατρέχουν το σύστημα»...) Καλύτερα όμως να παραθέσω ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Μετά την επέλαση κατά των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, οι ασφαλισμένοι και ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι αντιμέτωποι με τις προκλητικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στον απόηχο του σκανδάλου των ομολόγων στα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι τώρα σε εξέλιξη επίθεση με στόχο όλους τους πόρους, τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων και την ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών με μια ενοποίηση προς τα κάτω.

Κυβέρνηση και εργοδότες απεργάζονται την ισοπέδωση αυτή των ασφαλιστικών κατακτήσεων με πρόσχημα την ανάγκη ενοποίησης του κατακερματισμένου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν.

Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. με αφορμή και τις διαρροές των τελευταίων ημερών, υπόγειες διεργασίες, πρόθυμους υποστηρικτές κυβερνητικών επιλογών και «σοφούς» σε ρόλο «λαγών», απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε απόπειρα αφαίρεσης πόρων από τα δημοσιογραφικά Ταμεία, φαλκίδευσης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., αφαίρεσης αποθεματικών και πόρων για κερδοσκοπικούς λόγους ή άλλες κυβερνητικές επιλογές.

Η αγωνιστική ετοιμότητα για τη διασφάλιση των πόρων και των αποθεματικών των Ταμείων και η περιφρούρηση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε τώρα, μάλιστα, που η Κυβέρνηση αποκαλύπτει τις προθέσεις της.

Οι κυβερνητικές επιλογές επιφέρουν βλαπτικές για τους ασφαλισμένους ανατροπές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων (αύξηση ορίων ηλικίας, αύξηση εισφορών, μείωση συντάξεων και εκμετάλλευση των αποθεματικών των Ταμείων με το σύστημα της τοποθέτησης σε μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), ενώ επιτρέπουν να συνεχίζεται ασύδοτα η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή των εργοδοτών και όχι μόνο.

Οι δημοσιογράφοι απορρίπτουν και καταδικάζουν την πολιτική αυτή και απαιτούν:

  • την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων της τελευταίας δεκαπενταετίας.
  • Κράτος και εργοδότες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μην υπάρχουν άλλοθι για κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να μπει φραγμός στις επιταγές των Βρυξελλών.
  • Τη διατήρηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και παροχών.
  • Την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των εργαζομένων στα οικεία ασφαλιστικά Ταμεία με πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και εφαρμογή των ΣΣΕ.
  • Την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών μας Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
  • Την αποτροπή κάθε απόπειρας ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού.
  • Την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου παροχών, αντίστοιχο των αναγκών και των απαιτήσεων κάθε εποχής για όλους τους ασφαλισμένους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων καλεί την Κυβέρνηση να προωθήσει άμεση αύξηση των συντάξεων, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες της τελευταίας δεκαετίας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να υπογραμμίσει για μια ακόμα φορά ότι στην πολιτική των Κυβερνήσεων περί ενοποίησης των Ταμείων, η οποία ολοφάνερα μεταφράζεται σε αφαίρεση των κατακτήσεων, σε εξίσωση προς τα κάτω και σε εκμετάλλευση υπαρκτών ανισοτήτων και αδικιών, το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων και όλων των εργαζόμενων στο χώρο των ΜΜΕ μπορεί και θα αντιτάξει, αγωνιστικά και συσπειρωμένα τη δική του πρόταση, όπως ακριβώς επισημαίνεται στις ομόφωνες αποφάσεις του 4ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ.

Wednesday, November 14, 2007

ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ;


Να τους αγαπήσουμε τους οικονομικούς μετανάστες, να τους θεωρούμε πολίτες της κοινωνίας μας ("Κοινωνία των πολιτών"), να μην είμαστε ρατσιστές, να, να, να, να... Και το εννοώ. Αλλά, όταν διαβάζω πως στα 500 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος του ποσού το οποίο απέστειλαν οι μετανάστες οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα στην πατρίδα τους τον περασμένο χρόνο, με πιάνει απελπισία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εurostat, από αυτό το ποσό 100 εκατ. ευρώ είχαν προορισμό κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες εισήλθαν στην ΕΕ το 2007), ενώ 400 εκατ. ευρώ είχαν προορισμούς εκτός ΕΕ. Στο σύνολο της ΕΕ, οι μετανάστες έστειλαν εμβάσματα τα οποία προσέγγισαν σε αξία τα 20 δισ. ευρώ σε τρίτες χώρες, ενώ μαζί με τις ενδοκοινοτικές εισροές το συνολικό ποσό που έστειλαν πίσω στην πατρίδα τους ανήλθε στα 26 δισ. ευρώ...
Το τεράστιο πρόβλημα είναι οι παράνομοι μετανάστες. Δέχομαι τους νόμιμους διότι αναμφίβολα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, πιστεύω στην ενσωμάτωση κ.λπ., αλλά το κράτος να είναι σε εγρήγορση. Είναι σε εγρήγορση ή καθεύδει μακαρίως; Πόσο είναι ελεγχόμενη η μετανάστευση; Όλοι αυτοί (Αλβανοί, Ρουμάνοι, Πολωνοί, Ουκρανοί κ.ά.) που δουλεύουν σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι ασφαλισμένοι, πληρώνουν φόρους;

Tuesday, November 13, 2007

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ...

Σκληρή η ζωή – για όλους. Και για εμάς τους δημοσιογράφους που τη μια μέρα ο συνάδελφος γελάει, φωνάζει, αστειεύεται, βρίζει, φωνάζει από το μικρόφωνο ή μιλάει από την τηλεόραση και την άλλη στιγμή τον… χάνουμε!

Προχτές την Κυριακή συνάντησα τον Γιώργο Μαύρο και τα έχασα – ήταν ανήμπορος. Δεν μπορούσε να περπατήσει, ούτε να μιλήσει. Ήταν ένας ζωντανός-νεκρός. «Τι κάνεις συνάδελφε;», τον ρώτησα. Κάτι μου ψέλλισε. Δεν κατάλαβα. Άπλωσα το χέρι μου στον ώμο του και δεν ήξερα τι να πω. Σήμερα διάβασα ότι ο Μαύρος «έφυγε».
Κατέφυγα στις «ανακοινώσεις» της ΕΣΗΕΑ και διάβασα τις σχετικές ανακοινώσεις όχι μόνο για τον Μαύρο, αλλά και για άλλους συναδέλφους. Όμως, με πίκρα είδα ότι μας έφυγε και η Αίμη Παπαδοπούλου, που τη θυμάμαι από τον καιρό της Εξόρμησης. Ήταν μια ωραία γυναίκα και εξαιρετική δημοσιογράφος.
Πηγαίνοντας πιο πίσω, σημειώνω την απώλεια του Λάκη Χατζηκυριάκου. Και του αξιαγάπητου Γιώργου Λαμψίδη, που είχαμε φιλία αλλά είχα να τον δω αρκετά χρόνια και μου είχε χαρίσει τα βιβλία του Τελευταία πράξη – η εκδίωξη από τις πατρίδες, Τοπάλ Οσμάν, ο σφαγέας του ποντιακού ελληνισμού, Οι πρόσφυγες του 1922, Ανοίξτε τα παράθυρα, Τα αγροτικά μας, Αριστοφάνης, η άλλη όψη.
Για τον Νικήτα Λιοναράκη είχα γράψει τις μέρες που έφυγε αναπάντεχα. Αλλά θα πρέπει να σημειώσω και το φευγιό του αγαπητότατου Νίκου Κουντρομιχάλη, που έφυγε στα 95 του χρόνια. Ευγενέστατος άνθρωπος και σπουδαίος δημοσιογράφος – είχαμε συνεργαστεί στην Εξόρμηση. Πάει και ο Σπύρος Φαναριώτης...

ΚΕΡΙΑ
(Κ.Π.Καβάφης, Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)
Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας
σα μια σειρά κεράκια αναμένα —
χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια.

Η περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων·
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά.

Δεν θέλω να τα βλέπω· με λυπεί η μορφή των,
και με λυπεί το πρώτο φως των να θυμούμαι.
Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν.

Tuesday, November 6, 2007

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο κ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ;


Τον Ιούλιο του 1997, η σύγκρουση του μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου θα πυροδοτήσει κάποιες αντιδράσεις, σε μικρή κλίμακα. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή και μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Γ. Σουλαδάκη: «Αν δεν φτιάξουμε ένα ισχυρό και πλήρως αυτονομημένο πολιτικό σύστημα που να καθορίζει εκείνο τις εξελίξεις στη χώρα, τότε θα έχουμε φαινόμενα θρασύτητας εκ μέρους του κάθε Κόκκαλη…».

Επιπλέον, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (στο ραδιόφωνο «Planet») καταλόγισε ευθύνες σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων και προειδοποίησε ότι, αν οι πολιτικοί δεν αντιδράσουν, τα φαινόμενα αυτά θα διαιωνίζονται. Και, βέβαια, τώρα που ορισμένοι διαπίστωσαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, λένε δημόσια αυτά που άλλοτε έλεγαν μόνο στο παρασκήνιο: μαλώνουν, δηλαδή, δημόσια τους υπουργούς. Αυτό παρήχθη σε μια διαδικασία χρόνων που κάποιοι κύριοι αποθρασύνθηκαν.

Προϊδεάζοντας για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια (κάτι ανάλογο, δηλαδή, με την επίθεση Κόκκαλη), ο Σουλαδάκης πρόσθετε: «Αύριο-μεθαύριο, θα βγει ο κ. Λαμπράκης να μαλώνει υπουργούς μέσω του κ. Ψυχάρη και ο κ. Κοπελούζος μέσω του κ. Ρίζου ή κάποιου άλλου. Εύχομαι αυτή η εικόνα να ευαισθητοποιήσει αυτούς που πρέπει. Όχι μόνο τους πολιτικούς αλλά και τους δικαστές, που δεν ανιχνεύουν σε βάθος την περίφημη διαπλοκή και πώς ασκείται…».

[Κι εδώ, με την ευκαιρία, ας σημειώσω ότι ο Σουλαδάκης ξέχασε όσα έλεγε τότε και σήμερα εμφανίζεται θερμός υποστηρικτής του Βενιζέλου και της κίνησης του Βήματος: «Παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε» κ.λπ. Πού ήσουν νιότη που έλεγες πως θα γινόμουν άλλος»!]

Η Βάσω Παπανδρέου «σήκωσε το γάντι» που της πέταξε ο Σ. Κόκκαλης και απάντησε στα ίσια στην επίθεσή του, κατηγορώντας τον, εμμέσως, ότι επιδιώκει να υπαγορεύσει στην κυβέρνηση τη θέλησή του για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. «Δέχομαι εντολές μόνο από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», είπε η Βάσω.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό θα φτιάξω τότε το πρωτοσέλιδο της «Εξόρμησης». Κύριος τίτλος:

«Ποιος είναι ο κ. Κόκκαλης [και υπότιτλος:] που θα υπαγορεύσει πολιτική στην κυβέρνηση;».

Ιδού και το κείμενο, υποστηρικτικό του τίτλου που δημοσίευσα στην πρώτη σελίδα:

Η ανοικτή, πρωτοφανής επίθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη στην υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και, κατ’ επέκταση, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεπέρασε κάθε όριο τις τελευταίες μέρες. Το θράσος να υπαγορεύσει εκείνος την πολιτική που θ’ ακολουθήσει η Κυβέρνηση προκάλεσαν κάθε πολίτη αυτής της χώρας που σέβεται το δημοκρατικό πολίτευμα. Η απάντηση της Βάσως Παπανδρέου έβαλε όμως τα πράγματα στη θέση τους: «Εντολές παίρνω μόνο από τον πρωθυπουργό»! Μια απάντηση που ικανοποίησε και τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Ποιος είναι, τελικά, ο κ. Κόκκαλης που θα υπαγορεύει πολιτική όταν δεν ικανοποιούνται τα συμφέροντά του; Πώς νομιμοποιείται ο κ. Κόκκαλης σ’ αυτό το ρόλο; Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μια μεγάλη επιχείρηση, βεβαίως, είναι δική του. Αλλά το κράτος δεν είναι δικό του. Μια αθλητική ομάδα, προφανώς έχει το νόμιμο δικαίωμα να την αγοράσει και να την κατευθύνει, όχι όμως και την πολιτική ζωή της χώρας. Επιπλέον, λάθος χρόνο διάλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση σε μια εποχή που ανεβαίνουν αναμφίβολα οι δείκτες της ανάπτυξης και η χώρα μας κερδίζει σε αξιοπιστία στην Ευρώπη και τους ξένους επενδυτές. Λάθος εποχή διάλεξε όταν η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη ν’ αντισταθεί στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στις πιέσεις των φερέφωνων.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι «προγραμματικές συμφωνίες» (με απευθείας ανάθεση) με άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης λήγουν στις 31-12-1997. Μια εξέλιξη που ενδεχομένως ενοχλεί ιδιαίτερα τον κ. Κόκκαλη, που επείγεται να κλείσει νέες «προγραμματικές συμφωνίες» με τον ΟΤΕ. Συμφωνίες που σημαίνουν πακτωλούς τρισεκατομμυρίων από τα δημόσια και τα κοινοτικά ταμεία. Απομένουν έξι μήνες ακόμη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1997, οπότε λήγει η κοινοτική οδηγία, η οποία επιβάλλει στους εθνικούς οργανισμούς τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να επιλέγουν, κατ’ εξαίρεση, τις ντόπιες βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών όταν προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό υλικό. Κατά την 31/12/1997 η οδηγία αυτή δεν έχει ισχύ κι ο ΟΤΕ θα μπορεί να προμηθεύεται υλικό από όποια χώρα ή βιομηχανία τον συμφέρει.

Πληροφορίες, φήμες, ερμηνείες και εικασίες που κυκλοφορούν και δημοσιεύονται κατ’ επανάληψη στον Τύπο, λένε ότι ο κ. Κόκκαλης θα ήθελε να επαναλάβει το σενάριο του 1993, όταν ο κ. Μάνος δεν του έκανε το χατίρι και του είπε: «Θα υπογράψετε;». «Όχι!», απάντησε ο Στ. Μάνος. «Τότε θα πέσει η κυβέρνηση…». Ο κ. Κόκκαλης νόμισε ότι μπορεί να κάνει και τώρα το ίδιο ή τουλάχιστον να ρίξει την Βάσω Παπανδρέου από την υπουργική καρέκλα. Αλλά όλες οι εποχές δεν είναι το ίδιο. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σήμερα πνέει άλλος άνεμος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Έτσι νόμιζα τότε ή τουλάχιστον έτσι ήθελα να είναι…

ΠΛΟΥΤΙΣΑΝΤΕΣ...


Παίρνω αφορμή από μια αναφορά της Βάσως Παπανδρέου για κάποιους που "πλούτισαν" κατά την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειαζόταν να πει ονόματα η Βάσω, η οποία προκλήθηκε να ονοματίσει, αλλά περιορίστηκε σε μια δήλωση με την οποία συμφωνώ. [Διαβάστε την ΕΔΩ]. Αυτοί οι οποίοι είχαν κομματικές, κυβερνητικές ή άλλες, οποιεσδήποτε, κρατικές θέσεις είναι πανεύκολο να τους βρούμε. Κι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, γιατί θα πρέπει να στιγματιστούν όσοι βρέθηκαν από τα αλώνια στα σαλόνια!
Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα χρόνια παλιότερα κυβερνούσε η Δεξιά, πλούτισαν κάποιοι άλλοι που σήμερα κάνουν τους αξιοσέβαστους. Δηλαδή, αυτό ο λόφος στη Φιλοθέη, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Καραμανλή [βλέπετε, δεν άντεχε να είναι με την πλέμπα σ' ένα κοινό νεκροταφείο], ας πούμε, πώς αποκτήθηκε; Λέμε... Οι κατά καιρούς αμερικανικές βοήθειες (σχέδια Μάρσαλ κ.ά.) πού πήγαν; Ρε πλάκα έχει αυτή η κοινωνία.
Όπως πλάκα έχει κι ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας Κώστας Καραμανλής, που ενώ δεν φαίνεται από πουθενά ότι δούλεψε, βρέθηκε με μια τεράστια περιουσία, σύμφωνα με το πόθεν έσχες. Και μετά περιμένει κανείς να καταλάβει ο αρχηγός της ΝΔ τον πόνο του λαού, τις αγωνίες του, την έγνοια του για το μέλλον! ΑΛΛΑ, τους το λέω καθαρά ότι όσοι πλούτισαν, έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν, δεν ντρέπονται να βλέπουν γύρω τους τη δυστυχία σαν τα άτομα που βλέπετε στη φωτογραφία, να κοιμούνται στα πεζοδρόμια και τους σταθμούς;

Sunday, November 4, 2007

5o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ


[Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος είναι ο εμψυχωτής του Φεστιβάλ]

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ένωση Φίλων Ελληνικής Λόγιας Μουσικής διοργανώνει το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου. Το φεστιβάλ, που είναι διαγωνιστικό, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους νέους συνθέτες, να ενισχύσει τη μουσική μας παράδοση σε ό,τι αφορά στη μουσική δωματίου, να δώσει αφορμές για μουσικούς «διαλόγους», τόσο μεταξύ των συνθετών που ζουν στην Ελλάδα, όσο και μεταξύ των ομοεθνών μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αλλά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να διευρυνθεί το κοινό που αγαπάει την κλασική μουσική.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι ανοιχτή προς κάθε συνθέτη που ζει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, και έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί τόσο από τα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας όσο και από τις πρεσβείες και τον ελληνόφωνο Τύπο αντίστοιχα.

Φέτος, το Φεστιβάλ σκοπό έχει να δώσει την ευχέρεια στους συνθέτες να εκφραστούν και να γράψουν μουσική για φλάουτο, κλαρινέτο, κόρνο, κρουστά και κουαρτέτα εγχόρδων (πρώτο βιολί, δεύτερο βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο) ή για συνδυασμό των παραπάνω.

Ο κάθε συνθέτης μπορεί να συμμετέχει με ένα ή περισσότερα έργα, διάρκειας από οκτώ μέχρι δεκαπέντε λεπτά, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σε εφτά αντίγραφα, σε ό,τι αφορά στις παρτιτούρες που θα συνοδεύονται από το βιογραφικό του συνθέτη και σε δύο αντίγραφα για τις πάρτες του έργου για το κάθε όργανο.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνθέτες και αρχιμουσικούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι: Δημήτρης Αγραφιώτης, Ιωσήφ Παπαδάτος, Μιχάλης Τραυλός, Νέστορας Τέιλορ και Θωμάς Μπακαλάκος.

Τα διαγωνιζόμενα έργα θα παιχτούν από το μουσικό σύνολο «Σίσυφος» που απαρτίζεται από έναν Έλληνα και εφτά Γερμανούς μουσικούς, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου HELEXPO PALACE (Κηφισίας 39, Μαρούσι) τις δύο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ, 13 και 14 Δεκεμβρίου. Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα βραβεύσει τρία έργα.

Την τρίτη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, θα γίνει η βράβευση των συνθετών που διακρίθηκαν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22). Και τα τρία βραβεία θα είναι ισάξια. Οι συνθέτες που θα ξεχωρίσουν θα βραβευτούν με έναν τιμητικό πάπυρο, ένα πρωτότυπο αγαλματίδιο έργο του γλύπτη Σταύρου Παπασάββα και το συμβολικό ποσό των 800 ευρώ.

Την ίδια βραδιά θα επανεκτελεστούν τα έργα τους, και πάλι από το μουσικό σύνολο «Σίσυφος». Επίσης, θα παιχτεί το έργο του Θωμά Μπακαλάκου «Θρηνωδία για το καμένο δάσος», στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Θόδωρου Αντωνίου που είναι παραγγελία του Φεστιβάλ ειδικά για την ημέρα αυτή.

Πληροφορίες, αιτήσεις: Υπόψη του Θωμά Μπακαλάκου, Προέδρου του Φεστιβάλ. Τηλ. και Fax: 2106666326, κιν. 6977693161. Διεύθυνση: Δενδάκη 4, 15349 Ανθούσα Αττικής

Αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. με περιουσία 10 εκατ. €!!!

Στο Έθνος διάβασα ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ του Πέτρου Καρσιώτη για έναν... μισθοσυντήρητο αξιωματικό που είχε καταθέσεις 7 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία 3 εκατ. ευρώ!!!

Οπως αποκαλύπτει το Εθνος της Κυριακής, ο αξιωματικός-Κροίσος της ΕΛ.ΑΣ., γύρω από τον οποίο έχει πλεχτεί ένα άνευ προηγουμένου αστυνομικο-πολιτικό θρίλερ, κατηγορήθηκε, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε εις βάρος του, για εκβιασμούς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με αυτές τις βαρύτατες κατηγορίες παραπέμφθηκε να απολογηθεί στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, οι οποίες, όπως αποκαλύπτουν στο Εθνος της Κυριακής οι αστυνομικοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της κύριας ανάκρισης, τέσσερα χρόνια τώρα!!! Και ω του θαύματος, ο συγκεκριμένος αξιωματικός παρέμενε δίχως την παραμικρή ενόχληση στο Σώμα, μέχρι και πριν λίγους μήνες, αφού είναι κοινό μυστικό στους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. οι ισχυρές «γαλάζιες πολιτικές του πλάτες»...

Τέτοιοι, λοιπόν, αστυνομικοί έχουν αναλάβει να προστατεύουν τους πολίτες! Είμαστε κράτος για γέλια. Και να σκεφτεί κανείς ότι πέρασαν από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (και συνεπώς, της αστυνομίας), "τεράστιοι" υπουργοί, όπως ο Βουλγαράκης, ο Πολύδωρας και τώρα ο Χηνοφώτης! Ποιον απ' όλους είχε "πλάτες";

Friday, November 2, 2007

Ο ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΚΑΤΙ ΕΙΠΕ!

Μητσοτάκης: Ο Ανδρέας αρνήθηκε νέα σύσκεψη... Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε στα περί «πολιτικού αλτσχάιμερ» που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Γ. Καρατζαφέρη, ότι οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν σε μια νέα σύσκεψη, η οποία, όμως, δεν συγκλήθηκε ποτέ διότι αρνιόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Χθες, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε στον Γ. Καρατζαφέρη αν και δεν τον κατονόμασε. «Στις δηλώσεις που έκαμα προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά το πέρας της συσκέψεως των πολιτικών αρχηγών άρχισα με τη διευκρίνιση ότι η Ελλάς εμμένει στην πολιτική ότι δεν θα υπάρξει η λέξη «"Μακεδονία"» στην ονομασία της Δημοκρατίας των Σκοπίων και ότι ανέλαβα να αγωνισθώ για αυτή την πολιτική. Οταν διαπιστώθηκε ότι, παρά την επιτυχία μας στην Ευρώπη και τις σημαντικές αρχικές επιτυχίες στα Ηνωμένα Εθνη, αντιμετωπίζαμε αδιέξοδο και το κόστος της πολιτικής αυτής γινόταν διαρκώς μεγαλύτερο, ζήτησα από τον Κ. Καραμανλή, όπως είχαμε συμφωνήσει, να συνέλθουν και πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί για να πάρουμε τελικές αποφάσεις. Υστερα από επανειλημμένες προφορικές αιτήσεις, τον Ιανουάριο του 1993 απηύθυνα και γραπτή επιστολή, στην οποία διατύπωσα αυτό το αίτημα. Η νέα συνάντηση, παρά την επιθυμία του Κ. Καραμανλή, κατέστη αδύνατη λόγω της απολύτου αρνήσεως του Α. Παπανδρέου». [Ελευθεροτυπία]
Καλά, δεν θα βρεθεί κάποιος να του πει δυο τρία φωνήεντα για να μας αφήσει ήσυχους; Πώς τολμάει και μιλάει; Έχει αυτό το χούι να αναφέρεται σε πρόσωπα που δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή κι έτσι δεν μπορεί κανείς να τον αντικρούσει! ΑΛΛΑ, ας πάψει επιτέλους. Δεν μπορούμε να τον ακούμε ούτε να τον βλέπουμε!

Λουτήρας 'η "ολετήρ(ας)";

Από την ιστοσελίδα της www.otenet.gr (Πηγή: ΑΠΕ) σχετικά με την ομιλία Σκανδαλίδη στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ:
Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι είναι στιγμές που νιώθει ότι στο ΠΑΣΟΚ θάβεται το παρελθόν και ωραιοποιείται το παρόν, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος αντιστέκεται στις εύκολες σειρήνες που λένε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν ικανός να κερδίσει τον Κώστα Καραμανλή», ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπονόμευε το κόμμα» και ότι «ο Κώστας Σημίτης ήταν ο λουτήρας της παράταξης».
Ή στην otenet είναι αγράμματοι ή στο ΑΠΕ. Ο συντάκτης ή ο αρχισυντάκτης ή ο διευθυντής; Ο αγράμματος να πάει να κάνει άλλη δουλειά! Γιατί έτσι, θα γίνει ο ολετήρας [=καταστροφέας, αυτός που φέρνει όλεθρο] του μέσου στο οποίο δουλεύει...

Thursday, November 1, 2007

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΟΙ!

Τι είχες Γιάννη; Ό,τι είχα πάντα! Ξανά στους δρόμους, ξανά η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, ξανά οι εξυπνάδες του Ρουσσόπουλου ότι οι χαμένες ώρες θα κερδηθούν από τη ματαίωση των εκδρομών κ.λπ. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων με αιτήματα, μεταξύ άλλων, τη μη αναγνώριση των κέντρων ελευθέρων σπουδών, τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών, αποτελεί μια πρώτη πρειδοποίηση της κοινωνίας ότι δεν ανέχεται τις παπαριές αυτές της κυβέρνησης

Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας, ενώ η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε τους πανεπιστημιακούς συλλόγους να κάνουν το ίδιο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε πολλά σχολεία της Ελλάδας οι καταλήψεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσσόπουλος αναφερόμενος στις καταλήψεις στα σχολεία δήλωσε πως δεν θέλει να κάνει σχόλιο για τους καταληψίες, αλλά σημείωσε πως ακούγονται πράγματα που ξεφεύγουν της λογικής.

«Θα πρέπει όλοι να σέβονται τους μαθητές εκείνους, που είναι και πλειοψηφία, που θέλουν να διδαχθούν τα μαθήματά τους. Να σέβονται όλοι το δημοκρατικό δικαίωμα εκείνων που επιθυμούν να σπουδάσουν», είπε ο κ. Ρουσσόπουλος και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν θα χαθούν ώρες μαθημάτων.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι οι ώρες εκδρομών και περιπάτων θα καλύψουν χαμένες ώρες σε σχολεία που είναι υπό κατάληψη και ότι στην περίπτωση που οι χαμένες διδακτικές ώρες είναι περισσότερες θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αναπλήρωσή τους.

Δηλώσεις, έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. «Αν ενδιαφερόταν δεν θα είχε καταθέσει ένα τέτοιο προσχέδιο προϋπολογισμού και μάλιστα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και βεβαίως, θα είχε φροντίσει ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά».