Sunday, November 4, 2007

5o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ


[Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος είναι ο εμψυχωτής του Φεστιβάλ]

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ένωση Φίλων Ελληνικής Λόγιας Μουσικής διοργανώνει το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου. Το φεστιβάλ, που είναι διαγωνιστικό, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους νέους συνθέτες, να ενισχύσει τη μουσική μας παράδοση σε ό,τι αφορά στη μουσική δωματίου, να δώσει αφορμές για μουσικούς «διαλόγους», τόσο μεταξύ των συνθετών που ζουν στην Ελλάδα, όσο και μεταξύ των ομοεθνών μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αλλά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να διευρυνθεί το κοινό που αγαπάει την κλασική μουσική.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι ανοιχτή προς κάθε συνθέτη που ζει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, και έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί τόσο από τα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας όσο και από τις πρεσβείες και τον ελληνόφωνο Τύπο αντίστοιχα.

Φέτος, το Φεστιβάλ σκοπό έχει να δώσει την ευχέρεια στους συνθέτες να εκφραστούν και να γράψουν μουσική για φλάουτο, κλαρινέτο, κόρνο, κρουστά και κουαρτέτα εγχόρδων (πρώτο βιολί, δεύτερο βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο) ή για συνδυασμό των παραπάνω.

Ο κάθε συνθέτης μπορεί να συμμετέχει με ένα ή περισσότερα έργα, διάρκειας από οκτώ μέχρι δεκαπέντε λεπτά, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σε εφτά αντίγραφα, σε ό,τι αφορά στις παρτιτούρες που θα συνοδεύονται από το βιογραφικό του συνθέτη και σε δύο αντίγραφα για τις πάρτες του έργου για το κάθε όργανο.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνθέτες και αρχιμουσικούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι: Δημήτρης Αγραφιώτης, Ιωσήφ Παπαδάτος, Μιχάλης Τραυλός, Νέστορας Τέιλορ και Θωμάς Μπακαλάκος.

Τα διαγωνιζόμενα έργα θα παιχτούν από το μουσικό σύνολο «Σίσυφος» που απαρτίζεται από έναν Έλληνα και εφτά Γερμανούς μουσικούς, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου HELEXPO PALACE (Κηφισίας 39, Μαρούσι) τις δύο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ, 13 και 14 Δεκεμβρίου. Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα βραβεύσει τρία έργα.

Την τρίτη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, θα γίνει η βράβευση των συνθετών που διακρίθηκαν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22). Και τα τρία βραβεία θα είναι ισάξια. Οι συνθέτες που θα ξεχωρίσουν θα βραβευτούν με έναν τιμητικό πάπυρο, ένα πρωτότυπο αγαλματίδιο έργο του γλύπτη Σταύρου Παπασάββα και το συμβολικό ποσό των 800 ευρώ.

Την ίδια βραδιά θα επανεκτελεστούν τα έργα τους, και πάλι από το μουσικό σύνολο «Σίσυφος». Επίσης, θα παιχτεί το έργο του Θωμά Μπακαλάκου «Θρηνωδία για το καμένο δάσος», στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Θόδωρου Αντωνίου που είναι παραγγελία του Φεστιβάλ ειδικά για την ημέρα αυτή.

Πληροφορίες, αιτήσεις: Υπόψη του Θωμά Μπακαλάκου, Προέδρου του Φεστιβάλ. Τηλ. και Fax: 2106666326, κιν. 6977693161. Διεύθυνση: Δενδάκη 4, 15349 Ανθούσα Αττικής

No comments: