Tuesday, July 17, 2007

Πώς κάνετε έτσι για μια κατεδάφιση;

Νέες αντιδράσεις για την κατεδάφιση

Καλά είπα εγώ ότι κάποιοι τα έχουν βάλει με τον υπουργό Πολιτισμού! Τι σας έχει κάνει ο άνθρωπος; Ζήτησε να πετάξουν τα μπάζα από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κάποιοι κάτοικοι της περιοχής , καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί και αρχιτέκτονες αντιδρούν! Δεν το πιστεύω ότι δεν επιθυμούν να απελευθερωθούν από παλιόπετρες και παλιοκτίσματα. Πώς θα μπουν στη νέα εποχή που ανατέλλει;

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πράγματι οι ευαίσθητοι κάτοικοι της περιοχής και άλλοι καθ' ύλην ευαίσθητοι αντιδρούν στην απόφαση αποχαρακτηρισμού του κτιρίου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που θα οδηγήσει στην κατεδάφισή του. Αιτιολογία της απόφασης είναι η ανεμπόδιστη θέα από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, που θεωρήθηκε υπέρτερο δημόσιο συμφέρον.

Ομως, σύμφωνα με κατοίκους και πανεπιστημιακούς, σε όλους τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως η ύπαρξη των κτιρίων 17 και 19 είναι βασική προϋπόθεση για το σχεδιασμό, ενώ κατά παρέκκλιση επιτρέπεται ύψος 24 μέτρων για το Νέο Μουσείο «ώστε να συνομιλεί με τον Παρθενώνα» πάνω από τα κτίρια της περιοχής. Ετσι, με αυτή την απόφαση, το ΚΑΣ αναιρεί τον εαυτό του.

Ισχυρίζονται πως με την κατεδάφιση των δύο κτιρίων ουσιαστικά ακρωτηριάζεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και χάνεται ένα κομμάτι της σύγχρονης αστικής Ιστορίας, προκειμένου να πίνει τον καφέ του ο τουρίστας με ανεμπόδιστη θέα και να ενισχυθούν έτσι οι εμπορικές χρήσεις του μουσείου... Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της μπούρδας!

No comments: