Saturday, June 2, 2007

Ο "MAESTRO ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ"!


[...απειλητικά σύννεφα]
Δεν είμαι προκατειλημμένος κατά του "maestro" (όπως τον αποκαλεί η Ελευθεροτυπία) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ωστόσο, αν κανείς διαβάζει μετά προσοχής τις συνεντεύξεις του θα διαπιστώσει το επηρμένο ύφος του. Καλά κάνει και υποστηρίζει τις επιλογές του, αλλά υπάρχουν κάποια όρια. Δείχνει σαφέστατα την υπεροψία του "Ευρωπαίου" που ήρθε να εκπολιτίσει τους ιθαγενείς. Θυμίζει τους Βαυαρούς! Λέει στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου:

"Για την κλασική μουσική ισχύει και κάτι άλλο: το κοινό της στην Ελλάδα είναι περιορισμένο. Δεν φταίει το φεστιβάλ, αλλά η έλλειψη παιδείας. Οι κριτικοί αντί να είναι όλο γκρίνιες και ναζάκια, ας προετοιμάζουν με θελκτικά δημοσιεύματα τους λιγότερο πεπαιδευμένους για τέτοιες συναυλίες..."
Λάθος, κύριε Λούκο! Δεν είναι δουλειά των κριτικών να επιμορφώνουν - αυτό είναι έργο δικό σας, δηλαδή του Ελληνικού Φεστιβάλ του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Λυρικής Σκηνής κ.ο.κ. Μη φορτώνετε στους κριτικούς αλλότρια βάρη. Οι κριτικοί καλά θα κάνουν να επισημαίνουν, να υπογραμμίζουν, να κρίνουν τέλος πάντων... Αυτό το "γκρίνιες και ναζάκια" δεν είναι έκφραση που αρμόζει σε σας, έναν Ευρωπαίο - απορώ πώς δεν δεχτήκατε ακόμη "επιθέσεις"!
Αλλά, φτάνει πια. Παρατηρείτε "έλλειψη παιδείας", οι κριτικοί "είναι όλο γκρίνιες και ναζάκια", "γκρινιάρηδες οι Έλληνες" κ.λπ.
Αναφέρει επίσης ο κ. Λούκος και τη σχετική "διαμαρτυρία" του ΣΕΗ, ότι δηλ. "είχε σχέση κυρίως με τις πολιτικές απόψεις κάποιων, που έχασαν ορισμένα προνόμια"! Καλό κι αυτό. Ας το πουν όμως κάποιοι πολιτικοί κι όχι ο διευθυντής του ΕΦ. Στην αντίθετη περίπτωση, ας μιλάει καθαρά και με ονόματα.

Καλά, πού νομίζει ο κ. Λούκος ότι ήρθε; Είπαμε ότι οι Έλληνες έχουν ελαττώματα, όπως έχουν ελαττώματα όλοι οι λαοί. Κανείς δεν είναι περιούσιος. Αλλά βρε αδερφέ οι Έλληνες έχουν προοδεύσει από τότε που έφυγε για την Εσπερία ο κ. Λούκος (δεν ξέρω ακριβώς πότε...) κι έρχεται τώρα να μας αλλάξει τα φώτα! Είναι και η δημοσιογραφική πένα που τονίζει την υπερβολή. Βλέπει φούρνο και θαυμάζει! Τι θα πει "Πολλούς από τους καλλιτέχνες τούς οφείλουμε στην προσωπική σας γνωριμία", όπως του λέει η κ. Χατζηαντωνίου στην Ελευθεροτυπία; Δηλαδή, δεν θα έρχονταν σε άλλη περίπτωση; Έρχονται, εφόσον πληρώνονται...
Εν κατακλείδει, βαρέθηκα τις ιερεμιάδες των "φωτισμένων" και τους λιβανωτούς των δημοσιογράφων.

1 comment:

monahikoslikos said...

Αν δεν μπορείς να φτιάξεις καλό κρασί το παίζεις γευσιγνώστης κι όλοι οι ξενέρωτοι σε θαυμάζουν πως ξεχωρίζεις το ροζέ από το κόκκινο.