Tuesday, June 5, 2007

G8 - ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ!

Οι "οκτώ" πλουσιότερες "χώρες" του πλανήτη θα πραγματοποιήσουν την Τετάρη (6/5/2007) στο Χάιλικενταμ της Γερμανίας την πιο κρίσιμη από τις συνόδους του G8 στην ιστορία του θεσμού. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί - λένε - θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, κυρίως για ένα θέμα: το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη Γη. Διάβαζα στην Ελευθεροτυπία ότι η γερμανική προεδρία στο πρόγραμμά της, το οποίο θα παρουσιάσει η Αγγέλα Μέρκελ στους ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών, εισηγείται τη δέσμευση όλων των βιομηχανικών κρατών ότι μέχρι το έτος 2050 θα έχουν μειώσει στο μισό τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ότι δεν θα επιτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου. Άλλο ένα καυτό θέμα, που θα απασχολήσει τη σύνοδο του G8, αφορά την εγκατάσταση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Πολωνία και η Τσεχία... Κι έτσι ανάγκασαν τον Πούτιν να... εκραγεί!
[Λεζάντα: George Bush: 'You have nothing to fear, Vladimir']
Οι μεγάλοι, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι θα συζητήσουν, θα ποζάρουν, θα χαμογελάσουν, θα κάνουν περιπάτους, θα υποκριθούν τους ευαίσθητους, θα μας γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, δεν θα πάρουν αποφάσεις, θα αποφύγουν τις δεσμεύσεις κι έτσι θα τελειώσει άλλη μια θεατρική παράσταση. Η ζωή θα συνεχίσει στο ίδιο τροπάριο: Το νερό θα λιγοστεύει κι εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πόσιμο νερό, τα σκουπίδια θα μας σκεπάσουν και θα μας βρωμίζουν, το πράσινο θα το βλέπουμε μονάχα στις ζωγραφιές, το νέφος θα μας δηλητηριάζει λίγο-λίγο και καθημερινά, και τα τοξικά θα μας διαλύσουν!
Κι όσο για το αντιπυραυλικό σύστημα: για ποιους χρειάζεται, αφού οι ΗΠΑ κυβερνούν τον κόσμο; Φοβούνται επίθεση από τον... Άρη ή την Αφροδίτη;
Εμείς εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε! Ξυπνήστε, κάτι μπορούμε να προλάβουμε. Ν' αρχίσουμε από την αυλή μας, τη γειτονιά μας, την πόλη μας... Μην αφήνουμε να κουμαντάρουν τη ζωή μας τα διάφορα καθάρματα που βγαίνουν δήμαρχοι και βουλευτές και υπουργοί χωρίς να έχουν καταλάβει ότι έχουν μονάχα υποχρεώσεις κι όχι δικαιώματα!
Δεν είναι δυνατό, ας πούμε, η Αθήνα να βρωμάει κι ο δήμαρχος Αθηναίων, ο κύριος Κακλαμάνης (που έβγαινε πρώτος στις δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας τελικά...) να είναι εξαφανισμένος. Μήπως τον είδε κανείς σας τον δήμαρχο να έχει σηκώσει τα μανίκια του και να δουλεύει νυχθημερόν; Και τον κάθε δήμαρχο... Όπως κι ο δήμαρχος Χαλανδρίου (στην περιοχή που κατοικώ), είναι απών! Σκουπίδια παντού... Δεν μπορώ να βλέπω κάθε μέρα τα σκουπίδια να είναι σκορπισμένα στα πεζοδρόμια και τις γάτες να πανηγυρίζουν... Οι κάδοι είναι γεμάτοι συνεχώς. Δεν μπορείς να περπατήσεις στα πεζοδρόμια και λόγω των παρκαρισμένων οχημάτων αλλά και γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να κλαδέψει τα δέντρα... Και οι πολίτες, οι δημότες, εξίσου ένοχοι. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται έξω από την πόρτα του!..

Τελικά, όπως βλέπετε (ή θα θέλατε να δείτε) οι διαδηλωτές έπιασαν στα «δίχτυα» τους, τους «8» ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη, που «σπαρταράνε» περιμένοντας τον πολιτικό τους θάνατο...
Παιχνίδια;

2 comments:

Dimitris said...

Νίκο,
Ο δήμαρχος είναι πολιτικός και ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική του ζωή. Και εδώ, στην Αυστραλία, οι πολιτικοί ίδιοι είναι. Για τον εαυτό τους νοιάζονται. Όσο για τους ψηφοφόρους...τους θυμούνται κάθε τρία χρόνια (όταν γίνονται εκλογές).Όπως γίνεται κι εφέτος, εκλογική χρονιά. Ο πρωθυπουργός μας ξοδεύει λεφτά με το τσουβάλι. Αλλά εφόσον τους επιτρέπουν οι ψηφοφόροι να τα κάνουν όλα αυτά, τότε καλά να παθαίνουμε ...
Όσο για το περιβάλλον... περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι Αμερικάνοι και τότε κάνουμε κι εμείς. Τη Συμφωνία του Κυότο μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία δεν την έχουν υπογράψει. Ας τα να πάνε στο διάολο.
Σχετικά με τα σκουπίδια της Αθήνας ... συμφωνώ ότι ο τόπος βρωμάει. Όπου δεν ύπάρχει παρκαρισμένο αυτοκίνητο υπάρχουν, σκουπίδια, απορρίματα .. σκυλιών κλπ.
Όλοι ΜΙΛΑΝΕ για το περιβάλλον (όπως και όλοι μιλάνε για τον καιρό), αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα για να το αλλάξει.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Νομίζω ότι τελικά τα διάφορα κινήματα μπορεί να μην άμεσα και αποτελεσματικά, ωστόσο μακροπρόθεσμα κάτι κάνουν. Μπορεί τώρα να είναι σαν τις μύγες στον ελέφαντα, αλλά οι απλοί πολίτες που έχουν συνείδηση δεν μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά.
Δε ήξερα ότι και η Αυστραλία δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Κυότο! Μα θα πάψουν οι ηλίθιοι (Αυστραλοί πολιτικοί)να ακολουθούν τους Αμερικανούς σαν πιστά σκυλάκια; Θα μου πεις ότι κι εδώ που έχουν υπογράψει, ποιο είναι ο αποτέλεσμα; Σκατά!