Thursday, May 31, 2007

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ

Στην εφημερίδα Καθημερινή (30-5-2007) διάβασα το παρακάτω σχόλιο με τίτλο "Η τηλεθέαση του πόνου", με αφορμή το τραγικό συμβάν στον Λούσιο ποταμό της Αρκαδίας, όπου χάθηκαν, άδικα, οκτώ νέοι άνθρωποι. Πότε, λοιπόν, οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης θα μάθουν να σέβονται τον πόνο των άλλων, πότε επιτέλους θα πάψουν να κάνουν τους εισαγγελείς και πότε θα μάθουν τι σημαίνει αξιοπρέπεια;
Συγκλονισμένη πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη το τραγικό συμβάν στον Λούσιο ποταμό και τον χαμό των εκδρομέων. Και ταραγμένοι επίσης παρακολουθήσαμε από την πρώτη ώρα την κανιβαλική κάλυψη του γεγονότος από τα πλείστα τηλεοπτικά μέσα. Το κυνήγι της εικόνας απαιτούσε πτώματα – και τα έδειχναν ξανά και ξανά. Το κυνήγι των εντυπώσεων απαιτούσε ενόχους – και τους κατασκεύαζε με ανακρίσεις, εικασίες και κραυγές. Το κυνήγι της θεαματικότητας απαιτούσε μαρτυρίες θυμάτων – και τις εκβίαζε από ανθρώπους συντετριμμένους. Μα πρώτα τα θύματα της τραγωδίας αντιστάθηκαν. Με κοινή επιστολή τους αρνούνται να γίνουν βορά αυτής της δημοσιότητας και επισημαίνουν ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Αρχές και όχι οι αυτόκλητοι τηλε-εισαγγελείς. Την ώρα που η επελαύνουσα μηντιοποίηση παραλύει τον δημόσιο βίο, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά reality show, η στάση των επτά εκδρομέων του Λούσιου δείχνει το δρόμο για όλους όσοι δεν ανέχονται πια τις θλιβερές τελετές ανθρωποφαγίας και ηδονοβλεψίας στα μήντια. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μετριέται με πόντους τηλεθέασης.
Είναι όμως και η περίπτωση του Ευαγγελάτου που κάνει ο άσπρο-μαύρο! Διάβασα σχετικά στο άρθρο της Καίτης Διαμαντάκου στην εφημερίδα Τα Νέα (31-5-2007) ότι το ζεύγος Ευαγγελάτου δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη και εκμεταλλεύτηκε την τραγωδία του Λούσιου για μια "αποκατάσταση" του τηλε-εισαγγελέα. Η αναφορά έγινε σε υποθέσεις που αποκαλύπτουν τραγικές ολιγωρίες της πολιτείας, μόνο που στην «υπόθεση της οδού Νιόβης» η τηλεόραση είχε καθοριστικό ρόλο και αυτός φάνηκε πως αναζητείται- και μάλιστα συγκεντρωμένος- στο πρόσωπο του «συμβόλου»-Ευαγγελάτος. Καθισμένος σε πολυθρόνα με φόντο ροζ-σομόν [ο Ευαγγελάτος] στην αιφνίδια συνέντευξη που παραχώρησε για ένα ντοκιμαντέρ του BBC στη σύζυγό του Τατιάνα, δήλωνε αυτάρεσκα: «Αισθάνομαι δικαιωμένος από τα σχόλια του ΒΒC!». Πληγές που αιμορραγούν, για την οικογένεια Γκινάκη, ξύστηκαν και πάλι προς όφελος... αλήθεια τίνος; Όσο για τα «σχόλια που δικαιώνουν», -καταλήγει η Διαμαντάκου- η φράση στην αρχή του ντοκιμαντέρ «ο κώδικας δεοντολογίας των ΜΜΕ και η Ελληνική Αστυνομία εκτέθηκαν με τον χειρότερο τρόπο» είναι σαφής για την προσέγγιση του ΒΒC... Ο Ευαγγελάτος, βέβαια, τα ερμηνεύει όπως θέλει.

2 comments:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Θυμάμαι το πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές στα Τέμπη.Ολόκληρο το Μακρυχώρι Ημαθίας εμπόδισε τα τηλεοπτικά συνεργεία να κανιβαλίσουν!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Ευυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που ανιστέκονται. Όμως πρέπει να υπάρξει κίνημα κατά των κανιβάλων της τηλεόρασης. Δεν είναι δυνατό μόλις βάζουν στα μούτρα κάποιου το μικρόφωνο κι απέναντι την κάμερα, να είναι υποχρεωμένος να μιλήσει! Είναι τραγικό να βάζουν πικραμένους ανθρώπους μπροστά σε φώτα και κάμερες και να τους καθοδηγούν πώς και πότε να κλάψουν... Σεβασμός στον άνθρωπο!