Thursday, May 31, 2007

138 ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΚΛΕΑΝΘΗ!!

Η αναφορά μου στον Φάνη Κλεάνθη [τον οποίο αμφιβάλλω αν γνώριζαν και αυτοί ακόμη οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν στην ίδια εφημερίδα που δούλευε κι εκείνος] είναι γιατί υπήρξε ένας καλός άνθρωπος και δημοσιογράφος. Σε μια μεγάλη εφημερίδα - στα "Νέα". Εκεί διάβασα για την απώλειά του. Κι εγώ φυσικά είχα ξεχάσει ότι ζούσε ο γλυκύτατος, ήρεμος και εργατικός [Θεοφάνης] Κλεάνθης. «Έφυγε» σε ηλικία 94 ετών - πλήρης ημερών, όπως λέμε. Το ζήτημα είναι ότι και η εφημερίδα στην οποία δούλεψε για περίπου 25 χρόνια, στις πολιτιστικές σελίδες, του αφιέρωσε 138 λέξεις!!! Σκληρή που είναι η ζωή... Τέλος πάντων, από εκεί παίρνουμε και τα παρακάτω στοιχεία:
Γεννήθηκε το 1913 στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από την εφημερίδα «Ηχώ της Ελλάδας» το 1935. Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Νέος Ορίζων», «Τα Αλάτσατα» και υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Μπουκέτο», «Θεατής», «Τραστ του γέλιου», «Γυναίκα», «Θησαυρός», «Φαντασία», «Ταχυδρόμος», «Το Πρώτο», ενώ υπήρξε συνεκδότης μαζί με τους Απ. Μαγγανάρη και Πολ. Βασιλειάδη του περιοδικού «Το 7». Από το 1954 έως και το 1980 υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
Ο Φάνης Κλεάνθης αφήνει πίσω του και πλούσιο συγγραφικό έργο. Μερικά από τα έργα του είναι: «Ζητείται φιλενάδα», «Ο φρικτός μήνας Σεπτέμβρης», «Έτσι χάσαμε τη Μικρά Ασία», «Η Ελληνική Σμύρνη», «Αλάτσατα, η χαμένη πατρίδα μου» κ.ά.

No comments: