Wednesday, May 2, 2007

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;


[Λεζάντα: Ο Λευκός Πύργος με τα περιμετρικά του τείχη, όπως ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα (1892). Από την ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου]
Κοντεύει να λήξει η θητεία της κυβέρνησης της Ν.Δ. και δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος στη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια ομιλίας του σε προσυνεδριακή εκδήλωση του Κινήματος, με θέμα «Τι απέγινε η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού». Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού έστρεψε τα πυρά του εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για έναν επιπλέον λόγο, επειδή είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης και διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού, και υπογράμμισε: «Με πολύ μεγάλη λύπη παρατηρώ να λήγει η θητεία του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας, που είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης, που διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, και θα δυσκολευτώ να βρω ποιο είναι το αποτύπωμα που θα μείνει στη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη της μεταβιομηχανικής ανάπτυξης». (Σχετικό ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία, 30/04/2007).
Εδώ που τα λέμε, ο Βενιζέλος νιώθει ικανοποιημένος από τη δική του δουλειά όταν ήταν αυτός υπουργός Πολιτισμού; Να θυμηθώ μονάχα την αλήστου μνήμης "Επικράτεια Πολιτισμού", ένα νεφελώδες επινόημα δικό του που... πομφόλυγες ήσαν και διερράγησαν, καπνός ην και διελύθη! Τότε που οι διάφοροι "θεσμοί" που είχαν προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο και ζητούσαν τις νόμιμες δόσεις, η απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν στερεότυπη: "Δεν υπάρχουν χρήματα"! Κι όλοι ψιθυρίζανε ότι το χρήμα έπαιρνε στροφή προς τη Θεσσαλονίκη... Καλός και χρυσός είσαι αγαπητέ Ευάγγελε, αλλά μην ξεχνάμε τις δικές μας πομπές! Από σένα άρχισε η διάλυση του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων για να προβληθεί το νεφέλωμα που είπα παραπάνω ("Επικράτεια Πολιτισμού" - πού είναι τώρα;)

1 comment:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Δυστυχώς λίγοι μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική αξία του πολιτισμού.Οι περισσότεροι δεν έχουν απαιτήσεις από μια καλύτερη ποιότητα ζωής.Ο πολιτισμός για αυτούς είναι μια μακρινή και αφηρημένη έννοια!