Tuesday, May 1, 2007

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ... ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

[Λεζάντα: Χιονισμένη λίμνη... στον Κένταυρο μέσα στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας]
Θα έπρεπε να αναδημοσιεύσω ολόκληρο το άρθρο "Ο πόλεμος της Αθήνας" του Κωστή Παπαϊωάννου, που είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο, όποιος επιθυμεί, μπορεί να ανατρέξει στην εφημερίδα Τα Νέα και να το διαβάσει.
Ο Παπαϊωάννου με εξαιρετική παραστατικότητα περιγράφει τον διεξαγόμενο πόλεμο στην πόλη της Αθηνάς. Από τη μια πλευρά είναι οι εισβολείς-κατακτητές που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, αφού έχουν όλους τους μηχανισμούς (του κράτους) μαζί τους και επιτίθενται όπου βλέπουν... πράσινο! Δεν είναι δύσκολο να σημειωθούν οι εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου: Γουδί, πάρκο Ριζάρη, Πεδίον του Άρεως, Δάσος Συγγρού, Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας... Από την άλλη πλευρά, είναι κάποιοι ευαίσθητοι πολίτες που πάνε κόντρα στην αυθαιρεσία και φαίνονται και ολίγον γραφικοί και αξιοθρήνητοι.
Καταλήγει στο άρθρο του ο Παπαϊωάννου:

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα. Το δικαίωμα στο περιβάλλον είναι ατομικό δικαίωμα κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως σημείωσε και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε επανειλημμένες παρεμβάσεις της για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις απειλούμενων χώρων πρασίνου. Οι πρωτοβουλίες πολιτών που προστατεύουν αυτό το πράσινο αντιστέκονται στην αυθαιρεσία και διακινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Όταν αυτοί οι ελάχιστοι που αντιδρούν στη λαίλαπα της «αξιοποίησης των δημόσιων χώρων» παρουσιάζονται σαν παρανομούντες, ας θυμόμαστε πως υπερασπίζονται ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων μας.

3 comments:

Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ για το λινκ των ΝΕΩΝ μου είχε διαφύγει. Έχω κάνει κάτι και εγώ για το Ριζάρη σε επίπεδο blogs και ενδιαφέρομαι.

Καλή συνέχεια!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Μου έδωσες την ευκαιρία να κάνω μια περιδιάβαση στο Katerina's diary και χάρηκα για την καθαρότητά του. Θα επανέλθω!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Μου έδωσες την ευκαιρία να κάνω μια περιδιάβαση στο Katerina's diary και χάρηκα για την καθαρότητά του. Θα επανέλθω!