Friday, March 2, 2007

"Δεν δεσμεύθηκε από τον λόγο τιμής που δώσαμε"!

Νέα επιστολή Σπύρου Ευαγγελάτου κατά Γιώργου Λούκου (η φωτογραφία είναι της περασμένης χρονιάς, το 2006, όταν το Αμφι-Θέατρο παρουσίασε τους Σφήκες στο Ηρώδειο): «Δεν δεσμεύθηκε από τον λόγο τιμής που δώσαμε»!
Ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στον Σπύρο Ευαγγελάτο και τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ για τη μη συμμετοχή του Αμφι-Θεάτρου στο φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου συνεχίζεται με απαντητική επιστολή του πρώτου, ο οποίος σχολιάζοντας το «υπεροπτικό ύφος» της επιστολής του Γιώργου Λούκου θεωρεί ότι «η ειρωνεία πηγάζει από τη σιγουριά της εξουσίας που έχει την ισχύ να επιβάλει τις θελήσεις της», ενώ «εγώ στέκω απέναντί της μόνος, σαν μια φωνή που επιμένει να μην πνιγεί».
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος απευθυνόμενος δημοσίως στον Γιώργο Λούκο επιμένει ότι η υπόσχεσή του για τη συμμετοχή του Αμφι-θεάτρου στα Επιδαύρια έγινε μεν διά λόγου, αλλά... «σας θυμίζω ότι δώσαμε τα χέρια. Ο διά της χειραψίας λόγος τιμής είναι απόλυτα δεσμευτικός για όποιον σέβεται αυτή την έννοια». Για την Παράβαση των «Σφηκών», όπου διακριτικά σχολιάσθηκε η απομάκρυνση του θεάτρου από την Επίδαυρο, σχολιάζει την έλλειψη χιούμορ, ενώ σχολιάζοντας το «άνοιγμα στην όπερα» που αναφέρει ο διευθυντής του Φεστιβάλ σημειώνει πως «αυτό έχει ήδη γίνει από το 1960, όπως η συμμετοχή ξένων σκηνοθετών σε ελληνικούς θιάσους ή η εμφάνιση στην Επίδαυρο ξένων θιάσων».

Για το κόστος των «Σφηκών», που κατά τον Γιώργο Λούκο υπερέβαινε τις εισπράξεις, αν και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν επισημαίνει: «Σύνηθες φαινόμενο είναι διεθνώς μια υψηλών προδιαγραφών καλλιτεχνική παραγωγή να μην καλύπτει τα έξοδά της. Γι' αυτό και οι κρατικές επιχορηγήσεις. Στη δική μας περίπτωση όμως, όπου γεμίσαμε το Ηρώδειο και διώξαμε περί τα 1.000 άτομα, την ευθύνη φέρουν οι σύμβουλοί σας, που δεν προέβλεψαν ότι θα χρειαζόταν και μια δεύτερη παράσταση με μηδενικό κόστος για σας και διπλάσιες εισπράξεις. Αλλά αφού θίγετε το οικονομικό θέμα, δεν νομίζετε ότι είναι τουλάχιστον ιδιότυπο το να μην έχετε παρουσιάσει λεπτομερή ισολογισμό: έσοδα και έξοδα κάθε συγκροτήματος;».

Τέλος, για την πολυετή παρουσία του Αμφι-Θεάτρου στην Επίδαυρο υποστηρίζει: «Έμμεσα κατακρίνετε όλες τις από τριακονταετίας διοικήσεις του Φεστιβάλ, διότι επέλεγαν και το Αμφι-Θέατρο. Ήταν όλοι εκείνοι ανίδεοι και αφελείς; Χρηματοδοτούσαν ένα θέατρο που απασχόλησε πολλές εκατοντάδες εργαζομένων σε κάθε τομέα, έδωσε κάποιες λαμπρές παραστάσεις και εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας, σε πάνω από 30 διεθνή Φεστιβάλ;». (Τα Νέα, 02/03/2007)

No comments: