Friday, March 9, 2007

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ... ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ!

"Τα εγχειρίδια του καλού... αναγνώστη βιβλίων" είναι ο τίτλος ενός άρθρου της Σάντυς Τσαντάκη. Κι αρχίζει με το ερώτημα: "Νομίζετε ότι ξέρετε να διαβάζετε βιβλία; Τώρα που μια σειρά από συγγραφείς θέλουν να σώσουν, όπως λένε, τη λογοτεχνία, σε μια εποχή που τυπώνονται περισσότεροι τίτλοι από ποτέ, διδάσκοντάς μας τον δικό τους τρόπο ανάγνωσης, εμείς δεν έχουμε παρά να ξανακαθήσουμε στα θρανία. Ο Φράνσιν Πρόουζ, για παράδειγμα, στο τελευταίο του βιβλίο, «Reading like a writer: A guide for people who love books and for those who want to write them», τα βάζει με τα βιβλιοπωλεία–σούπερ μάρκετ που καταστρέφουν τη διεθνή βιβλιογραφία με τον τρόπο που φιλοξενούν τα «εμπορεύματά» τους.... (Η Καθημερινή, 10.3.2007).
Προσπαθώ να βρω κάποιες αναλογίες με αυτά που συμβαίνουν στο διαδίκτυο και σε ό,τι τουλάχιστον έχει σχέση με τα blogs. Δηλαδή, όσοι "μπλόγκερ" διακινούνται στο διαδίκτυο και γράφουν ακατασχέτως, θέλοντας έτσι να συντελέσουν στην "προαγωγή" του διαλόγου (!) ή να εκτονωθούν προσωπικά, πόσο μπορούν να "δικαιωθούν" όταν "δημοσιεύονται" απίθανες, απίστευτες σαχλαμάρες και αμπελοφιλοσοφίες που δεν στηρίζονται πουθενά και που απλώς εκτονώνουν την αγωνία εκείνου ή εκείνης που γράφει!
Διάβασα σήμερα στον Μεσόκοσμο του φίλου ioannisxen για τον "ΠΡΩΗΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗ, JIMMY MASSEY, που γύρισε ΑΝΘΡΩΠΟΣ από την κόλαση του πολέμου…". Πρέπει να πω ότι ήταν ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ. Δεν ξέρω αν ασχολήθηκε καμιά εφημερίδα με το θέμα αυτό.

2 comments:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Kάλλιο αργά παρά ποτέ!Είναι σημαντικό να υψώνονται τέτοιες φωνές μέσα στην Αμερική.

Είναι τιμή μου να εγκωμιάζεις το ρεπορτάζ(αν και δεν είμαι δημοσιογράφος).Και πάλι ευχαριστώ!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, σχετικές (πολύ καλές) εκπομπές έχει κάνει και ο Στέλιος Κούλογλου (και μάλιστα στην κρατική τηλεόραση). Κατά τ'άλλα: μπορεί να μην είσαι δημοσιογράφος (όπως λες), όμως στο blog σου μ' αρέσει που κάνεις "ρεπορτάζ" από εκδηλώσεις όπως για τον Βαρβέρη, την Σωτηροπούλου κ.λπ.