Tuesday, February 27, 2007

Ο κ. ΛΟΥΚΟΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ!

Με κατάπληξη διάβασα την "απάντηση" του κ. Λούκου στον Σπύρο Ευαγγελάτο για το θέμα της μη συμμετοχής του Αμφι-Θεάτρου στο νέο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αντισταθεί στην αποφασιστικότητα του κ. Λούκου που έχει σαν ασπίδα την πρωθυπουργική προστασία. Ωστόσο, κάποιος θα πρέπει να του πει ότι το ύφος της επιστολής του όπως δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες (27.2.07) δεν προσιδιάζει τουλάχιστον σε άνθρωπο με το αξίωμα που κατέχει. Ιδιαίτερα, η αναφορά του στη Φιλαρμονική του Βερολίνου ότι τάχα δεν τον έχει "εγκαλέσει" για αθέτηση υπόσχεσης - πώς να το σχολιάσει κανείς; Ο κ. Λούκος πριν απαντήσει θα έπρεπε να έχει φροντίσει να μάθει την ιστορία του Ευαγγγελάτου και την προσφορά του στη θεατρική παιδεία του τόπου. Φυσικά ο Ευαγγελάτος δεν έχει ανάγκη από διάφορους αυτόκλητους υπερασπιστές (όπως εμένα, εν προκειμένω) και φαντάζομαι ότι θα απαντήσει. Αλλά, παρά το γεγονός ότι έχω διαβάσει επανειλημμένως ρεπορτάζ, συνεντεύξεις κ.λπ. του κ. Λούκου, ακόμη δεν έχω καταλάβει τι θέλει για το Ελληνικό Φεστιβάλ. Στην επιστολή του γράφει:

Το “όραμα μου” για το Φεστιβάλ Επιδαύρου κ. Ευαγγελάτε είναι η εξασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, αναγνωρισμένης αξίας και νεότερους, τη δημιουργία, μέσα από το αρχαίο δράμα, ενός πραγματικά «νέου» θεάτρου.

Εμείς, ρωτάμε: ποιες είναι εκείνες οι "προϋποθέσεις" - μήπως θα πρέπει να τις μάθουμε ώστε να μην του ζητάμε και τα ρέστα; Επιπλέον, ποιο είναι εκείνο το "πραγματικό νέο θέατρο" που ευαγγελίζεται; Η ασάφεια δεν βοηθάει. Αντιθέτως, βοηθάει εκείνους που θα επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό Φεστιβάλ... Πάντως, η ιστορία του Ευαγγελάτου, του δίνει κάθε δικαίωμα να ζητάει τη συμμετοχή του και στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο. Τι θα πει, δηλαδή, έδωσε ή δεν έδωσε υπόσχεση ο κ. Λούκος; Γράφει ότι "δεν επρόκειτο για υπόσχεση, αλλά για ένα ενδεχόμενο"! Καλά, θεώρησε ότι είχε απέναντί του κανένα μωροφιλόδοξο νεαρό σκηνοθέτη; [Λέμε κι εμείς:] Έλεος! Αυτά είναι τα "νέα" ήθη του "Ευρωπαίου" προέδρου και διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ;

No comments: