Sunday, February 18, 2007

Ο ΜΠΕΚΕΤ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Το 2006 ήταν η επέτειος των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μπέκετ και η αφορμή για να τιμηθεί κυρίως από τους Ιρλανδούς συμπατριώτες του αλλά και να επανεκτιμηθεί η αξία του πολύπλευρου έργου του και της θεατρικής τέχνης γενικότερα. Και το λέω αυτό το τελευταίο διότι είναι αλήθεια ότι το έργο του Μπέκετ εξακολουθεί να προκαλεί νέες καλλιτεχνικές και θεωρητικές απαντήσεις.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, αυτή πέρα από την οργάνωση του σχετικού αφιερώματος στα "Δρώμενα", έγραψα κι ένα βιβλιαράκι, όπου παραθέτω όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια πιο πλατιά γνωριμία του ελληνικού θεατρόφιλου κοινού με τον Μπέκετ: εργοβιογραφικά στοιχεία, ξεχωριστή αναφορά σε καθένα από τα έργα του, το ρεζουμέ, πότε γράφτηκαν, πότε παρουσιάστηκαν, οι συντελεστές (σκηνοθέτες, ηθοποιοί κ.λπ.), οι φίλοι του, οι γυναίκες με τις οποίες συνήψε σχέσεις... Επιπλέον, επιδίωξα να καταγράψω χρονολογικά τα ελληνικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως εκείνων των εντύπων που έχουν πανελλαδική κυκλοφορία και, βεβαίως, αξιοποίησα το προσωπικό, δημοσιογραφικό αρχείο μου. Θέλω το βιβλίο να κυκλοφορήσει παράλληλα με το πρώτο τεύχος του περιοδικού. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρω. (Στη φωτογραφία, το γραμματόσημο που είχε εκδοθεί από την Ιρλανδία το 1990 για να τιμηθεί ο Μπέκετ, και απεικονίζει μια σκηνή από το Περιμένοντας τον Γκοντό).

1 comment:

Dimitris said...

Τα γραφώμενα για τον Μπέκετ μου φέρνουν αναμνήσεις. Ήταν στη δεκαετία του 1960 όταν πρωτογνώρισα το μεγάλο συγγραφέα. Ο μεγαλύτερος αδερφός μου είχε δώσει να διαβάσω το Περιμένοντας τον Γκοντό.
Κάτι τέτοια δεν ξεχνιούνται!